El MAMT s'endinsa en la trajectòria creativa de Katia Acín amb una exposició antològica

L’artista aragonesa (1923-2004), vinculada a Altafulla i la Pobla de Montornès, va participar activament en la vida de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona

14/07/2012
El MAMT s'endinsa en la trajectòria creativa de Katia Acín amb una exposició antològica
El MAMT s'endinsa en la trajectòria creativa de Katia Acín amb una exposició antològica

El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) acaba d’inaugurar la mostra antològica Katia Acín, obra gràfica, on repassa la trajectòria artística de l’artista Katia Acín Monràs (Osca 1923 - Pamplona 2004). Vinculada a Altafulla i a la Pobla de Montornès, va especialitzar-se en Gravat i Pintura a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i va continuar la seva tasca de recerca en el camp del gravat i l’escultura a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, tot participant activament en la vida del centre. Es dóna la circumstància que totes les obres de l’exposició del MAMT les va crear a partir dels 71 anys, poc després d’acabar els estudis de Belles Arts.

La inauguració de l’exposició ha omplert fins a la bandera la sala d’actes del MAMT. Durant l’obertura de la mostra, el vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé, ha ressaltat la sensibilitat i alhora força creativa d’Acín, que va realitzar xilografies, linòleums, dibuixos, olis i escultura. A l’acte han assistit, així mateix, el delegat de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs; la comissària de l’exposició i professora a la Facultat de Belles Arts de Barcelona, Alicia Vela; la directora de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, Empar Escobar; el professor d’aquest centre Toni Alcàsser, i la filla de Katia Acín, Concha García-Bragado Acín. Abans d’acabar l’acte, la directora de l’Escola d’Art i Disseny ha lliurat a la directora del MAMT, Rosa Ricomà, una carpeta amb obres de diferents artistes del territori dedicades a Acín, un fons artístic que quedarà dipositat al museu i que servirà per enriquir encara més aquest temple de l’art contemporani, gestionat per la Diputació.

L’exposició al MAMT ha estat possible gràcies al treball de les qui van ser les seves professores a la Facultat de Belles Arts de Barcelona: Alicia Vela i Antònia Vilà. Amb el suport de la família de Katia Acín, van realitzar la revisió, estudi i catalogació de la seva obra, dibuixada, gravada i estampada a l’Escola d’Art de la Diputació a Tarragona, distribuïda en quatre bloc temàtics: Mujer, Trabajo, Mitos i Tristes acontecimientos. També hi van col•laborar el Govern d’Aragó i la Diputació d’Osca. Els valors transmesos per Katia Acín i el seu pare, Ramón, a través de la seva vida i obra es rememoren i difonen arreu a través de la Fundación Ramon y Katia Acín (www.fundacionacin.org).

Katia Acín, obra gràfica es pot visitar al MAMT fins al 23 de setembre d’enguany. L’espai és obert de dimarts a divendres, de 10 a 20 h; dissabte, de 10 a 15 h i de 17 a 20 h, i diumenge i festius, d'11 a 14 h.

Galeria d'imatges