El Tapís de Tarragona, de Joan Miró i Josep Royo, ja és a l'abast de les persones cegues

El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona inaugura l'espai tactovisual que permet a tots els visitants gaudir del contingut i la simbologia d'aquesta emblemàtica obra

12/06/2015
Cultura
Tarragona
Premsa
Visita a l'espai tactovisual
Visita a l'espai tactovisual

L'emblemàtic Tapís de Tarragona, obra conjunta dels artistes Joan Miró i Josep Royo, és ara més universal que mai. Les persones cegues que s'acosten al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) ja poden conèixer el tapís en tota la seva dimensió i intencionalitat, gràcies a l'obertura del nou espai tactovisual dedicat a aquesta obra, una de les més famoses de Miró i exposada al museu tarragoní des de l'any 2008.

L'espai tactovisual, que s'ha inaugurat oficialment aquest divendres al vespre, esdevé un pas endavant per posar l’art i les col·leccions del MAMT (www.dipta.cat/mamt/) a l'abast de tothom. La voluntat del museu és esdevenir un centre plenament inclusiu, amb continguts accessibles a les persones amb deficiències sensorials i a tot el públic en general. Al nou espai s'hi poden tocar i veure quatre elements que apropen el visitant al contingut i a la simbologia del Tapís de Tarragona: l'estructura bàsica de l'obra, la figura de la nena amb les mans alçades, els tres elements mironians al cel (l'ocell, la lluna i l'estel) i el tapís complet, amb distinció tàctil de colors i textures.

L'espai es complementa amb un audiovisual realitzat en col·laboració amb Josep Royo, que ens apropa a la història del tapís i a la tècnica d’execució emprada. L’audiovisual disposa d’audiodescripció per a persones cegues, i subtitulació i llengua de signes en català, castellà i anglès. Així mateix, tot l’espai està retolat en braille i disposa de bucle magnètic per facilitar l’accés a les persones amb audiòfons. Els continguts de l’espai han estat ideats i elaborats pel Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona i realitzats amb el suport de l'ONCE.

L'any 2013 ja es va inaugurar un espai amb les mateixes característiques, en aquest cas dedicat a l’obra de l'escultor Julio Antonio i al procés de la fosa del bronze a la cera perduda. En un futur proper, s’iniciarà la creació de nous espais tàctils en l’àmbit de la pintura i l’escultura per al reconeixement d’obres d’art. D'altra banda, el museu continua treballant per a la millora global en l’accessibilitat de les seves instal·lacions.

"Un avenç cap a un museu plenament inclusiu"
En la visita que ha efectuat a a l'espai tactovisual, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha destacat la importància d'aquesta iniciativa: "Amb aquest nou espai, les persones que no hi poden veure amb els ulls ara poden fer-ho amb les mans; hem trencat una nova barrera i hem avançat molt en la conversió del MAMT en un museu accessible per a tothom, plenament inclusiu". A la inauguració han participat, a més, Albert Vallvé, vicepresident primer de la Diputació; Ramon Grau, president de la Creu Roja de Tarragona (entitat propietària del tapís); Francisco Sánchez, subdirector de l'ONCE, i Rosa Ricomà, directora del museu. L'artista Josep Royo, qui va ser artífex del tapís juntament amb Miró, ha assistit també a l'acte inaugural i n'ha estat un dels protagonistes destacats. L'acte ha finalitzat amb l'actuació del pianista Ignasi Terraza, amb l'obra Imaginant Miró.

L'origen del Tapís de Tarragona
Joan Miró, creador inquiet, sempre a la recerca de nous llenguatges artístics, va idear el tapís com a agraïment al Dr. Rafael Orozco, el qual havia atès la seva filla, M. Dolors, arran d’un greu accident que va patir a Mont-roig del Camp l'any 1966. Joan Miró volia utilitzar, a més de les paraules, el seu art i, en aquest cas, va projectar una composició en què la figura d’una nena alçava els braços, en signe d’agraïment, tot tocant la lluna i un ocell, prop d’un este. La peça havia de ser de gran format i al mateix temps volia donar-hi tridimensionalitat. Això ho va aconseguir treballant amb Josep Royo, un jove artista que coneixia tots els secrets de la tècnica del tapís i, a més, tenia inquietud artística, la qual cosa va propiciar aquesta obra conjunta. El Tapís de Tarragona va ser lliurat a l’hospital de la Creu Roja de la ciutat, al novembre de 1970. Un cop l’hospital va tancar, l’obra va ser ubicada en diversos espais, i l’any 2008 la Creu Roja el va dipositar al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona.

SPOT ESPAI TACTOVISUAL "TAPÍS DE TARRAGONA"
Galeria d'imatges
  • D'esquerra a dreta, Vallvé, Poblet, Grau i Sánchez
  • Visitant a l'espai tactovisual. Al fons, el tapís original
  • Josep Royo i Josep Poblet
  • Un moment de l'acte inaugural, amb la sala del MAMT gairebé plena