La Diputació acull la presentació d'un projecte d'investigació històrica sobre la Primera Guerra Mundial a les costes de Tarragona

L’acte va comptar amb l’assistència del vicepresident de la Diputació de Tarragona Josep Maria Cruset

16/11/2012
La Diputació acull la presentació d'un projecte d'investigació històrica sobre la Primera Guerra Mundial a les costes de Tarragona
La Diputació acull la presentació d'un projecte d'investigació històrica sobre la Primera Guerra Mundial a les costes de Tarragona

El Palau de la Diputació de Tarragona va acollir ahir al vespre la presentació d’un projecte de recerca submarina dut a terme els darrers dos anys sobre l’exploració i la història del derelicte de l’Amiral de Kersaint, enfonsat a 65 metres de profunditat en aigües del Golf de Sant Jordi. Aquest buc mixt de càrrega i passatgers, de grans proporcions, va ser enfonsat pel submarí alemany U64, el 14 de setembre de 1917. Actualment el pailebot francès es troba a 21 milles de distància de la costa, en una zona de corrents fortes i pas constant de mercants.

A l’acte de presentació, que va tenir lloc ahir al vespre, hi van prendre part Josep Maria Cruset, vicepresident de la Diputació de Tarragona, i Josep Maria Castellví i Josep Guarro, en nom de la Societat Catalana de Recerca Subaquàtica.

El projecte de recerca l’han dut a terme bussejadors de la Societat Catalana de Recerca Subaquàtica, amb seu a Riudoms. Es tracta d’un equip d’especialistes que tenen com a objectiu l’exploració submarina en tots els seus vessants històrics i espeleològics, i que tenen la voluntat de col·laborar desinteressadament amb els organismes competents, si fos el cas, en matèria de protecció del patrimoni històric i mediambiental.

En concret, un equip de 7 cabussadors especialistes en busseig tècnic amb barreges de gasos hi ha estat treballant darrerament, amb la base operativa al Port de Deltebre i amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Sant Joan de Deltebre i del Club Nàutic de Riumar.

L’objectiu general del projecte, els darrers anys, ha estat recuperar la història que va envoltar les accions de la guerra submarina al litoral tarragoní i, per extensió, a la costa catalana, dins el període històric de la Gran Guerra al Mediterrani (1914-1918). El projecte s’ha completat amb la publicació del llibre La Guerra Secreta del Mediterrani. Submarins alemanys i vaixells aliats a la costa de Tarragona 1914-1918, de Josep M. Castellví i Josep Guarro i amb l’emissió de dos documentals generalistes sobre el tema, amb la sèrie de TVE “Al filo de lo imposible”, l’any 2006.

Durant els darrers anys s’han fet noves descobertes documentals i noves exploracions. Actualment s’està treballant en la producció d’un nou documental sobre les exploracions a l’esmentat derelicte que s’estrenarà pels volts del febrer de 2013.

L'ALMIRANT DE KERSAINT
Galeria d'imatges