La Diputació de Tarragona dedica un llibre i una exposició a l'artista García-Llort

"Observant com va el món. Barcelona, París, Louisiana, Torredembarra" és el títol de la mostra que acull el MAMT i del nou volum de la Col·lecció Tamarit

17/04/2015
Cultura
Tarragona
Premsa
Acte de presenteció del llibre i l'exposició, al MAMT
Acte de presenteció del llibre i l'exposició, al MAMT

La Diputació de Tarragona dedica una exposició i un llibre a la vida i a l'obra del pintor García-Llort (Barcelona, 1921-2003), nascut a Barcelona però molt vinculat al Camp de Tarragona. "García-Llort. Observant com va el món. Barcelona, París, Louisiana, Torredembarra" és el títol del nou volum de la col·lecció Tamarit i de l'exposició que es va obrir ahir al públic al Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT) i que es pot visitar fins al 28 de juny.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va presidir l'acte que va tenir lloc ahir al MAMT, i que va servir per inaugurar l'exposició i per presentar el 34è volum de la Col·lecció Tamarit. La vídua de l'artista, Marta Croquet, i la filla, Marta Garcia, també van participar-hi, acompanyadas d'Àlex Mitrani, autor del llibre i comissari de la mostra.

Durant l'acte, Josep Poblet va destacar "el caràcter cosmopolita de personalitat i obra de García-Llort", fet que ha propiciat l'assoliment d'una visió global del món que es reflecteix als seus quadres. El president de la Diputació va assenyalar que "és una obra d'etapes, d'evolucions, fruit del propi creixement interior del pintor". A més, va ressaltar "el prestigi i el relleu que ha donat al Camp de Tarragona, i en concret a Torredembarra amb la seva presència", tot destacant que la Col·lecció Tamarit, des de l'any 1991 "visualitza el nostre patrimoni artístic, els nostres autors, nascuts al nostre territori o vinculats".

Àlex Mitrani va agrair, durant la seva intervenció, a totes les persones que han fet possible que aquest projecte sigui una realitat. Seguidament, va fer una breu anàlisis de com era García-Llort com a persona, del qual va destacar que era "molt educat, irònic i proper" i vafer un petit recorregut per la seva evolució artística al llarg dels anys, tot ressaltant que "era capaç de crear una iconografia molt especial" a través de les seves obres.

Finalment, Marta Croquet va aprofitar la seva intervenció per donar les gràcies a la Diputació i a Viena Edicions per aquest "magnífic treball", mostrant-se "satisfeta, emocionada i molt contenta" pel resultat final.

Josep Maria García-Llort
Josep Maria Garcia-Llort (Barcelona 1921-2003) va ser un dels artistes destacats en la represa de la modernitat als anys desfavorables de l'Espanya franquista. Personatge singular amb una poètica inconfusible, creà fàbules iròniques que descriuen les misèries i les passions de la condició humana. La seva pintura, de colors vibrants i composicions d'arrel cubista i una petja del romànic, generava una particular bellesa expressionista. La seva trajectòria estigué marcada pels llocs de treball i residència: Barcelona a l'inici; París, Louisiana i Nova York (la seva esposa, Martha, era americana) als anys cinquanta, i, posteriorment, de nou, Barcelona i Torredembarra. A Torredembarra, on estiuejà des del 1956, va pintar bona part de l'obra de maduresa i va viure-hi tota la transformació social i paisatgística causada pel turisme.
 

Etiqueta: 
Inauguracions
Galeria d'imatges
  • Moment de la visita a l'exposició
  • Moment de la visita a l'exposició
  • L'exposició es pot visitar fins al 28 de juny
  • L'exposició es pot visitar fins al 28 de juny
  • Acte de presentació al MAMT