La Diputació impulsa les Jornades Gastronòmiques de la Galera de les Terres de l'Ebre

La cita tindrà lloc del 14 de febrer al 9 de març als municipis d'Alcanar, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla i Sant Carles de la Ràpita

06/02/2014
Promoció Econòmica
Premsa
 La Diputació impulsa les Jornades Gastronòmiques de la Galera de les Terres de l'Ebre
La Diputació impulsa les Jornades Gastronòmiques de la Galera de les Terres de l'Ebre

Els municipis d’Alcanar, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i Sant Carles de la Ràpita acolliran del 14 de febrer al 9 de març les Jornades Gastronòmiques de la Galera. Durant aquests dies, un total de cinquanta-dos restaurants d'aquestes quatre poblacions ebrenques oferiran suculents menús amb la galera com protagonista. Aquesta cita gastronòmica compta amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a les Terres de l'Ebre.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Jordi Ciuraneta; l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Arasa; l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí; l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Juan Manuel Martín, i l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, han estat els encarregats de presentar les Jornades de la Galera a la seu de la Diputació de Tarragona. A l'acte també hi han pres part diversos regidors de turisme, representants de les confraries de pescadors d'aquests municipis i representants del món de la gastronomia del territori.

Tal com s'ha posat de manifest avui, els municipis mariners d'Alcanar, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i Sant Carles de la Ràpita s’han unit per primera vegada per oferir exquisits menús gastronòmics als seus restaurants, tenint com a protagonista la galera, producte local i de qualitat típic de la mar de l’Ebre. En edicions anteriors, aquests municipis ja van realitzar jornades gastronòmiques dedicades a la galera, però aquest any 2014 s’ha apostat per unificar les jornades en una única data, i sota el paraigua de la marca Terres de l’Ebre, fet que facilitarà la difusió d’aquest esdeveniment.

Del 14 de febrer al 9 de març, un total de cinquanta-dos restaurants (18 a Alcanar, 10 a l'Ametlla de Mar, 11 a l'Ampolla i 13 a Sant Carles de la Ràpita) oferiran suculents menús on la galera serà la base dels plats, i on vins del territori com els de garnatxa blanca, de la DO Terra Alta, maridaran els múltiples àpats oferts. Així mateix, les empreses turístiques oferiran paquets que combinaran allotjament i activitats, a banda dels menús, per ampliar d’aquesta manera l’estada dels visitants al territori.

Durant l'acte de presentació, de les jornades el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha destacat la importància i fortalesa d'aquesta aliança estratègica entre municipis del territori, "una aliança que uneix esforços per assolir objectius en una única direcció", ha assegurat. En aquest sentit, Poblet ha felicitat els quatre ajuntaments que impulsen aquesta iniciativa, i les institucions i empreses que s'hi han implicat, assegurant que les Jornades de la Galera pretenen consolidar la clientela de Catalunya i "enfortir el producte a casa nostra". D'altra banda, Poblet s'ha referit a l'alta satisfacció del turisme que visita les Terres de l'Ebre (4,5 sobre 5 punts); per tant, ha dit, "estem en el bon camí", i ha assegurat que "hem de seguir implementant iniciatives conjuntes per obrir mercats".

L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, ha agraït el suport de la Diputació a aquesta iniciativa conjunta "on quatre municipis de característiques similars s'uneixen per promoure un producte gastronòmic de gran qualitat". A través de les Jornades, ha dit, donem a conèixer el nostre territori a través de la gastronomia. Al seu torn, l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, ha subratllat la importància d'aquesta aliança estratègica que pretén posar en valor aquest crustaci tan singular. "Esperem que aquesta iniciativa sigui un èxit i que tingui continuïtat en el temps", ha assegurat. De la seva banda, l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Arasa, ha valorat molt positivament l'optimització de recursos que suposa aquesta actuació conjunta. Finalment, l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Juan Manuel Martín, ha posat de manifest la implicació màxima del seu municipi a aquesta iniciativa, ressaltant que "avui és un dia important per a les Terres de l'Ebre", i ha definit la galera com "un dels productes estrella de la nostra mar".

Finalment el director general de Pesca i Afers Marítims, Jordi Ciuraneta, s'ha sumat a l'opinió que "actuacions com aquesta contribueixen a donar una imatge de territori molt potent", i ha agraït l'esforç i la dedicació de la Diputació i de les institucions i empreses que han fet possible la iniciativa.

La galera, abundant en zones properes a deltes, on les aigües són riques en nutrients, és una excel·lent font de proteïnes d’alta qualitat, vitamines i minerals. A diferència d’altres crustacis, la galera és baixa en calories i de fàcil digestió. La seva carn és fina i gustosa, la qual cosa en facilita la preparació.

Podeu ampliar la informació sobre aquestes jornades al microsite www.terresdelebre.travel/jornadesgalera.

Galeria d'imatges