La Diputació, l'Ajuntament de Tarragona i Òmnium impulsen la celebració de la Nit de Santa Llúcia, la gran festa de les lletres catalanes

El Palau de la Diputació acull la signatura de l’acord entre les tres entitats per a la realització de l’acte, que tindrà lloc el 14 de desembre a Tarragona

13/07/2012
La Diputació, l'Ajuntament de Tarragona i Òmnium impulsen la celebració de la Nit de Santa Llúcia, la gran festa de les lletres catalanes
La Diputació, l'Ajuntament de Tarragona i Òmnium impulsen la celebració de la Nit de Santa Llúcia, la gran festa de les lletres catalanes

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, han rubricat avui l’acord de col·laboració conjunta per a la celebració a Tarragona de la 62a Nit de Santa Llúcia, la festa de les lletres catalanes que anualment organitza Òmnium Cultural. L’acte de signatura s’ha dut a terme al Palau de la Diputació de Tarragona, i ha servit també per presentar la convocatòria, que enguany coincideix amb els 40 anys de l’anterior edició a la ciutat. L’acord estableix una aportació de 50.000 euros per part de la Diputació de Tarragona per a aquest esdeveniment cultural, pressupostat en un total de 250.000 euros. De la seva part, l’Ajuntament de Tarragona n’aportarà 30.000. La Nit de Santa Llúcia preveu estrenar el teatre Tarragona de la ciutat, el 14 de desembre d’enguany.

A la signatura del conveni han assistit, així mateix, el vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo; el director d’Òmnium, Oleguer Serra, i la presidenta d’Òmnium al Tarragonès, Rosa M. Codina. El president de la Diputació ha ressaltat que aquest conveni posa de manifest la unió entre la Diputació, l’Ajuntament i Òmnium “per la defensa de la nostra cultura nacional”. Josep Poblet ha recordat la tasca de la Diputació en pro de la cultura al territori, als municipis petits i també, com és aquest cas, donant suport a la ciutat de Tarragona per facilitar que la Nit de Santa Llúcia s’hi dugui a terme. Enguany, a més, la Nit de Santa Llúcia coincidirà amb la capitalitat cultural de Tarragona durant el 2012.

De la seva part, Muriel Casals ha agraït l'esforç de la Diputació i de l'Ajuntament de Tarragona, i ha volgut destacar la referencialitat de la Festa de les Lletres Catalanes en l'àmbit dels esdeveniments culturals catalans. Casals també ha recordat que la voluntat de portar any rere any la Nit de Santa Llúcia a algun indret diferent del país és un exemple del compromís cultural de l'entitat amb el territori.

Finalment, l’alcalde de Tarragona ha agraït el compromís de la Diputació amb la capitalitat cultural de Tarragona, i ha remarcat la celebració d’aquest acte cultural i literari malgrat l’actual context global de crisi. Josep Fèlix Ballesteros també ha fet èmfasi en el suport de l’Ajuntament tarragoní a la llengua catalana, en un moment d’agressió a l’idioma.

La Nit de Santa Llúcia és una festa cultural on es lliuren els premis literaris de més rellevància de la literatura catalana, entre els quals el premi Sant Jordi de novel·la, el premi Carles Riba de poesia i el premi Mercè Rodoreda de contes o narracions. La Festa de les Lletres Catalanes se celebra un cop l’any, de forma itinerant per diferents poblacions de Catalunya. Enguany, en aquesta 62a edició, la festa tindrà lloc a la ciutat de Tarragona tal i com ja va succeir l’any 1972 quan, per primera vegada, la Festa de les Lletres Catalanes va sortir de Barcelona.

La Nit de Santa Llúcia és, doncs, un esdeveniment de referència dins el calendari literari i cultural dels Països Catalans i compta amb l’assistència de personalitats de l’àmbit polític, social i cultural. La vetllada literària de la Nit de Santa Llúcia va ser iniciada a Barcelona el 1951 per l’editor Josep M. Cruzet (fundador de la Llibreria Catalònia - Casa del Llibre i de les editorials Selecta i Aedos) i s’hi va incorporar el premi de novel·la que ja convocaven els editors Aymà.

El nom de Santa Llúcia li ve de la data del 13 de desembre, en la qual també havia estat adjudicat anteriorment el Premi Crexells, el primer guardó de novel·la catalana, instituït en memòria de Joan Crexells, el 1928, pels seus companys de penya de l’Ateneu Barcelonès. Joan Crexells havia mort als 30 anys el dia de Santa Llúcia de 1926.

La Festa de les Lletres Catalanes és un esdeveniment de gran repercussió cultural i mediàtica que permet fer sortir a la llum pública la vida cultural i literària de la localitat o comarca on se celebra, així com de tots els Països Catalans. El conjunt de la Festa de les Lletres Catalanes compta amb dos elements bàsics:

Els actes previs

Són un conjunt d’activitats celebrades els dies anteriors a la Nit de Santa Llúcia i emmarcades en la celebració de La Festa de les Lletres Catalanes, que giren al voltant de la literatura i la cultura catalanes, tan d’abast local com nacional. Tenen la voluntat d’implicar la població i/o la comarca on se celebra la Festa i, per tant, tenen un caràcter obert i participatiu i una incidència principalment local. La coordinació d’aquests actes van a càrrec de la seu d’Òmnium Cultural a la ciutat, en xarxa amb altres entitats i amb la implicació de l’Ajuntament.

La Nit de Santa Llúcia

És la part central de la Festa de les Lletres Catalanes. Té lloc un divendres o dissabte al vespre, proper al 13 de desembre (dia de Santa Llúcia). El lliurament dels premis literaris es fa en el transcurs d’un espectacle amb una posada en escena de contingut artístic creat expressament per a l’ocasió. A l’acte es conviden diferents personalitats i representants de l’àmbit cultural, social i polític de la localitat que acull l’acte, de la comarca i del país. L’acte és retransmès en directe per TV3.

Els premis

Literatura

1) Premi Sant Jordi de novel·la
53a edició. Instituït el 1960 per Òmnium Cultural. Convocat i dotat per Òmnium, la Fundació Enciclopèdia Catalana i Edicions Proa. La dotació és de 60.000€ en concepte d’avançament de drets d’autor. Editat per Proa.
2) Premi Carles Riba de poesia
54a edició. Convocat per Edicions Proa amb el patrocini de la Fundació Enciclopèdia Catalana. La dotació és de 3.000€ repartits en concepte de premi de l’obra i avançament de drets d’autor.

3) Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions
15a edició. Convocat i dotat per Òmnium Cultural, la Fundació Enciclopèdia Catalana i Edicions Proa. La dotació és de 10.000€ en concepte d’avançament de drets d’autor. Editat per Proa.

Mitjans de comunicació

4) Premi Òmnium Cultural de comunicació
3a edició. Convocat per Òmnium Cultural. Sense dotació econòmica.

5) Memorial Joan B. Cendrós a treballs sobre la nació catalana publicats o emesos fora dels Països Catalans.
26a edició. Convocat per Òmnium Cultural. La dotació és de 2.500€.

Literatura infantil i juvenil

6) Premi Josep M Folch i Torres de novel·les per a nois i noies
50a edició. Convocat per La Galera, SA, Editorial, amb el patrocini de la Fundació Enciclopèdia Catalana. La dotació és de 7.000€ en concepte d’avançament de drets d’autor. Editat per La Galera.

7) 36è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil
39a edició. Convocat per La Galera, SA, Editorial, amb el patrocini de la Fundació Enciclopèdia Catalana. La dotació és de 9.000€, en concepte d’avançament de drets d’autor. Editat per La Galera.

Assaig

8) Premi Joan Profitós d’assaig pedagògic
23a edició. Convocat per la Fundació Joan Profitós, sota el patronatge de l’Escola Pia de Catalunya. La dotació és de 2.500€.

9) Premi Joan Maragall d’assaig sobre cristianisme i cultura
22a edició. Convocat per la Fundació Joan Maragall. La dotació és de 6.000€.

PRESENTACIÓ NIT DE SANTA LLÚCIA
Galeria d'imatges