La Primera Mostra de Cinema de Muntanya omple l'Auditori de la Diputació

Prop de 1.500 persones han assistit, aquesta tardor, a la projecció de pel·lícules sobre reconeguts alpinistes internacionals

07/11/2014
Cultura
Tarragona
Premsa
Prop de 1.500 persones han assistit, aquesta tardor, a la projecció de pel·lícules sobre reconeguts alpinistes internacionals
Prop de 1.500 persones han assistit, aquesta tardor, a la projecció de pel·lícules sobre reconeguts alpinistes internacionals

La Diputació de Tarragona ha organitzat amb èxit aquesta tardor la I Mostra de Cinema de Muntanya. Sebastián Álvaro, Mike Horn, Catherine Destivelle i Reinhold Messner han estat els protagonistes d'aquesta primera edició, que ha comptat amb la col·laboració de l'alpinista tarragoní Òscar Cadiach.

L'Auditori de la Diputació de Tarragona ha acollit aquest dijous la darrera sessió de la Primera Mostra de Cinema de Muntanya, una activitat que la institució ha engegat enguany, després de comprovar la bona acollida del Cicle de Conferències de Muntanya, que la Diputació organitza des de l'any 2008. Aquesta mostra de cinema vol acostar al públic els millors documentals de muntanya, i es vol consolidar com una activitat cultural a la ciutat. En la seva primera edició aquesta activitat ha comptat amb la participació de prop de 1.500 persones.

El cicle es va encetar amb la pel·lícula Una vida al filo, de l'alpinista Sebastián Álvaro, periodista i creador dels documentals d'aventura Al filo de lo impossible, un dels programes de més prestigi de la televisió. Durant 30 anys ha estat el principal realitzador de documentals i cap d'expedicions d'aventures del país. Actualment, Álvaro, segueix impulsant i dirigint expedicions d'aventura d'alt nivell, alhora que coordina projectes d'ajuda humanitària al Nepal i el Pakistan.

La segona projecció de al mostra va ser Arktos, le voyage intérieur de Mike Horn, un film de Raphaël Blanc. Millor pel·lícula documental al Festival Movies Sport & TV 2005, Milan; Premi Festival Internacional de Pel·lícules d'Aventura de Mont-real 2005; millor pel·lícula documental Golden Phoenix 2005, Festival Explorimages Niça). Aquest film presentava un viatge en solitari del primer ésser humà que va viatjar al Cercle Àrtic sense transport motoritzat. Amb la poesia de les imatges, la pel·lícula mostrava les motivacions d'un dels grans aventurers del segle.

Després va ser el torn d'Au-delà des cimes avec Catherine Destivelle, un film de Rémy Tezier. Premi millor pel·lícula de Muntanya Festival de Cinema de Muntanya de BANFF de 2009, Canadà; Premi millor pel·lícula de Muntanya i millor guió Festival de Cinema  de Muntanya de Torelló 2010; Premi a la millor pel·lícula del Festival de Cinema de Muntanya INFAFEST 2011, Miraflores-Lima. La protagonista d'aquest film, Catherine Destivelle és la primera dona que va fer en solitari el Pilar Bonatti a l'Aiguille du Dru (1990). Destivelle, que va revolucionar el món de la muntanya, aconsegueix apropar en aquest film l'esperit de l'alpinisme a l'espectador.

La mostra es va cloure amb la pel·lícula Messner, d'Andreas Nickel. Premi a la millor pel·lícula del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2012; Premi a la millor direcció del Festival Internacional de Muntanya de Bilbao 2013. El film del realitzador alemany Andreas Nickel oferia espectaculars imatges dels grans èxits del mític alpinista Reinhold Messner, considerat el millor alpinista de tots els temps. Creador de "l'alpinisme de la renúncia" (a l'oxigen artificial i als companys de corda), va ascendir l'Everest en solitari i sense oxigen artificial.

Des que la Diputació de Tarragona va posar en marxa el Cicle de Conferències de Muntanya, milers de ciutadans han participat d’aquesta activitat, que precisament la Diputació ha volgut posar en valor estrenant la Primera mostra de Cinema de Muntanya.

 

La Primera Mostra de Cinema de Muntanya omple l'Auditori de la Diputació
Galeria d'imatges