L'alpinista Juanito Oiarzabal dóna el tret de sortida al VI Cicle de Conferències de Muntanya a la Diputació de Tarragona

Les conferències, enguany dedicades a l’alpinisme, s’allargaran fins al proper dijous 28 de febrer

08/02/2013
L'alpinista Juanito Oiarzabal dóna el tret de sortida al VI Cicle de Conferències de Muntanya a la Diputació de Tarragona
L'alpinista Juanito Oiarzabal dóna el tret de sortida al VI Cicle de Conferències de Muntanya a la Diputació de Tarragona

La Diputació de Tarragona ha donat avui el tret de sortida al VI Cicle de Conferències de Muntanya. Sota el títol “Alpinisme, el risc del lideratge”, el cicle està dedicat a l’alpinisme i s’allargarà fins al proper 28 de febrer. Aquesta iniciativa, organitzada per la Diputació de Tarragona i el Club Alpí K2, compta enguany amb un total de quatre sessions, on experts alpinistes i escaladors compartiran les seves experiències amb el públic.

El reconegut alpinista Juanito Oiarzabal ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida al cicle amb la conferència “Lhotse 2011, segona ascensió”.Projecte 2x14x8.000. Durant la sessió, que ha congregat a la Diputació més de 200 persones, Oiarzabal ha presentat un documental que, segons ha assegurat “va dirigit a tot el públic” i que “reflecteix el que suposa realitzar una ascensió a una muntanya de més de 8.000 metres”. L’objectiu del documental és, tal com ha manifestat el propi Oiarzabal “donar a conèixer com es prepara i com s’executa una expedició”. “Lhotse 2011, segona ascensió” forma part del projecte “2x14x8.000”, el repte que el reconegut alpinista està duent a terme, i que consisteix a realitzar, per segona vegada, els 14 cims de més de 8.000 metres.

Juanito Oiarzabal (Vitoria-Gasteiz 1956) és el sisè home que assoleix els 14 cims de més de 8.000 metres i el quart que ho ha assolit sense oxigen artificial. Actualment té el rècord mundial d’ascensions a muntanyes de més de 8.000 metres, amb un total de 28 cims assolits i ha realitzat ascensions en tots els massissos de la península, per les rutes més difícils i inèdites.

Als Alps, ha realitzat ascensions reconegudes per la seva gran dificultat i ha dut a terme més de 45 expedicions al llarg de 27 anys amb escalades per l’Himàlaia i pels continents d’Amèrica del Nord i del Sud i per l’Àfrica.

L’acte inaugural
La inauguració del cicle de conferències ha anat a càrrec del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. Així mateix, l’acte ha comptat amb l’assistència de l’alpinista Òscar Cadiach; del president d’honor del Club Alpí K2, Pau Salas; dels diputats de la institució intercomarcal, Antonio López i José Luis Martín; del senador i regidor de l’Ajuntament de Tarragona, Alejandro Fernández, i de la representant territorial de l’Esport al Camp de Tarragona, Gemma Solé, entre altres representants de l’àmbit social, cultural i esportiu de la demarcació.

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha destacat “l’interès d’una activitat que mobilitza tantes persones i aglutina molts valors”, i ha assegurat que parlar de muntanya “és parlar d’esforç, motivació i esperit de superació”, uns valors que, avui dia, són fonamentals. El president de la Diputació ha assenyalat que el Cicle de Conferències de Muntanya s’ha consolidat amb èxit, des de la seva creació l’any 2008”, ja que, any rere any, omple el Palau de la Diputació d’aficionats al muntanyisme i de públic en general.

D’altra banda, el president d’honor del Club Alpí K2, Pau Salas, s’ha referit a la importància del lideratge en la pràctica de l’alpinisme, tot definint el líder com a generador d’entusiasme, de somni, i d’entrega. També ha parlat del control de la seguretat, imprescindible en aquest esport, assegurant que “cal potenciar-la i extremar totes les accions en els projectes d’alpinisme”.

Al seu torn, Juanito Oiarzabal ha agraït a la Diputació de Tarragona i al Club Alpí K2 que l’hagin convidat a participar en aquest cicle, i ha manifestat que “és una sort comptar amb una persona com Òscar Cadiach a les comarques de Tarragona per potenciar l’afecció per l’alpinisme. Finalment, ha subratllat la importància d’actes com aquest per fer créixer l’afecció pel muntanyisme i per totes les seves modalitats.


El cicle continua
Les dues properes sessions tindran lloc al Palau de la Diputació els dies 14 i 21 de febrer, a les 19.30 h, i aniran a càrrec de l’escalador Joan Quintana (que pronunciarà la conferència “Gel vertical”), i de l’alpinista Mònica Verge, (amb la conferència “Encordades. L’evolució de l’escalada i l’alpinisme de les dones del nostre país”). La cloenda del cicle es durà a terme el proper dijous, 28 de febrer, a les 19.30h, al Refugi 2 del Port de Tarragona, i anirà a càrrec de l’alpinista Òscar Cadiach, qui pronunciarà la conferència “Hat trick català 2012”. Annapurna (8.091 m), Dhaulagiri (8.167 m) K2 (8.611 m). A través d’aquesta xerrada Cadiach compartirà l’experiència d’haver assolit els tres cims en menys de 4 mesos, un repte que forma part del Projecte dels “14x8.000”. Es tracta de la primera vegada que s’assoleix aquest repte al món.

CICLE DE CONFERENCIES DE MUNTANYA
Galeria d'imatges