Les Terres de l'Ebre redescobreixen Eduard Toda

La projecció del documental sobre la vida "de pel·lícula" del viatger, egiptòleg, bibliòfil i mecenes reusenc omple la sala d'actes de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa

14/10/2016
Cultura
Toni Orensanz, durant la presentació del reportatge
Toni Orensanz, durant la presentació del reportatge

El públic ha omplert, aquest dijous, la sala d'exposicions de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa per assistir a la projecció de Les 7 vides d’Eduard Toda, el documental de Ramon Masip, Toni Orensanz i Manuel Vinuesa que relata la vida "de pel·lícula" del prohom reusenc. L'acte l'ha presentat la directora de l'escola, Pilar Lanau, i ha comptat amb la participació dels tres autors del treball, qui han relatat als assistents el procés de producció i diverses anècdotes relacionades amb aquest treball.

El reportatge, que es difon arreu de Catalunya amb el suport de la Diputació de Tarragona, repassa la figura i el llegat del diplomàtic, egiptòleg i bibliòfil reusenc, impulsor de la reconstrucció dels monestirs d'Escornalbou i de Poblet, cenobi aquest on està enterrat. Toda també va redescobrir el català de l'Alguer, entre altres fites. El documental, d'una hora de durada, aporta nova llum sobre les seves motivacions i els recursos amb què va comptar per materialitzar la seva ingent tasca. També s'atura en l'aspecte més personal del viatger, qui va acabar esdevenint una mena de Lawrence d'Aràbia català. El documental mostra les úniques imatges enregistrades que es coneixen de Toda, es desplaça fins a llocs on va viure i treballar i aplega el testimoni d'especialistes que en destaquen la seva magnificència però també els clarobscurs.

 

Etiqueta: 
Any Toda
Galeria d'imatges
  • Un moment de la projecció