Una cinquantena de treballadors milloren aquest estiu entorns naturals i urbans de la demarcació a través dels Plans d'Ocupació Comarcals

Els plans milloraran espais d'un total de 119 municipis

14/08/2017
Diputació
Tarragona
Comunicació
Treballors del Pla d'Ocupació, aquest juliol al Camí de la Font Fresca d'Alcover
Treballors del Pla d'Ocupació, aquest juliol al Camí de la Font Fresca d'Alcover

La Diputació de Tarragona, amb la col·laboració dels consells comarcals, impulsa aquest estiu la millora de diversos entorns naturals i urbans del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre a través dels Plans d'Ocupació Comarcals. Una cinquantena de persones, seleccionades, contractades i dirigides per la Diputació de Tarragona, i que prèviament es trobaven en situació d'atur, treballen durant aquests mesos realitzant diverses tasques de millora i manteniment a diferents municipis.

En concret, el Pla d'Ocupació Comarcal del Tarragonès ja ha permès desbrossar i condicionar camins i llits de riu, netejar el sotabosc, i realitzar poda d'arbres a Salomó, a Vespella de Gaià i a la Riera de Gaià. La majoria d'actuacions previstes pel Pla d'Ocupació Comarcal d'enguany a la comarca del Tarragonès tenen com a objectiu prevenir incendis en zones periurbanes. En els propers mesos es realitzaran treballs similars als municipis de la Nou de Gaià i El Catllar.

Pel que fa al Baix Penedès, el Pla d'Ocupació Comarcal ha permès desbrossar diversos camins i vies Banyeres del Penedès i treballar a Llorenç del Penedès amb la poda de moreres, la recollida de parterres, i la neteja de deixalleria, entre d'altres tasques. I, pel que fa al municipi de Santa Oliva, l'equip d'operaris treballa aquests dies d'agost en el desbrossament i en la neteja de camins forestals i d'altres espais. Un cop s'enllesteixin aquests treballs, es faran tasques de neteja, pintura i desbrossament als municipis de Bellvei i l'Arboç.

Els treballadors del Pla d'Ocupació Comarcal del Baix Ebre realitzen aquests dies tasques de neteja a la Via Verda del Baix Ebre entre Tortosa, Roquetes, Aldover, Xerta i Benifallet. La millora i manteniment d'aquesta via és una de les principals actuacions que es duran a terme en aquesta comarca a través d'aquest pla. Entre d'altres, els treballadors fan tasques de neteja, eliminen clots, col·loquen baranes fusta i planten vegetals autòctons a les jardineres. D'altra banda, també han treballat en la poda d'arbres i manteniment de la gespa de la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre, a Tortosa.

En els propers mesos al Baix Ebre, es realitzaran millores al Camí Natural de Deltebre-Tortosa (amb la col·locació de jardineres a les zones de descans, el manteniment de la senyalització horitzontal i la neteja i eliminació de clots). També es treballarà en la millora del GR92 (Tram sud), que passa per l'Ampolla, el Perelló i l'Ametlla de Mar. En aquesta via, es realitzaran actuacions de seguretat en trams conflictius, s'eliminaran punts amb abocaments de runes, andròmines o altres elements, es milloraran pujades i accessos i es faran tasques de manteniment de la senyalització.

Pel que fa al Montsià, a Ulldecona han netejat i desbrossat l'accés al municipi, el Camí a l'Ermita, l'entorn del camp de futbol, la vora del castell i algunes basses i camins. A la Sénia, també han netejat i desbrossat barrancs, camins, l'accés al municipi i el voltant del Molí la Vella. Aquests dies, els beneficiaris del pla d'ocupació treballen a Amposta, en la neteja de vorals de camins, solars municipals, zones verdes, i als accessos a la Torre de la Carrova i en alguns trams de via verda. En els propers mesos es treballarà a Masdenverge, en la neteja de vorals de camins, a la zona de la deixalleria, de l'antic abocador, a l'entorn natural de la Foia i a la zona de pins del cementiri, entre d'altres.

A la Terra Alta, fins ara s'han realitzat tasques de pintura de parets d'equipaments i de mobiliari urbà a Pinell de Brai i a la Fatarella. Aquests dies treballen a Horta de Sant Joan en el manteniment i neteja d'equipaments i a zones enjardinades i camins, i en els propers mesos, milloraran l'entorn de Santa Madrona, l'àrea esportiva, i el Povet de la Neu al municipi d'Arnes. També arranjaran les cunetes i faran tasques de reparació i manteniment de tanques i mobiliari urbà a la Via Verda de la Terra Alta; condicionaran l'entorn de la zona esportiva de Batea, netejaran diversos espais de Bot i treballaran en els camins i barrancs de Prat de Comte, on també repararan el mur de maçoneria de l'antic cementiri. Per últim, a Vilalba dels Arcs es restauraran les trinxeres del terme municipal i es realitzaran tasques de pintura i reparació a edificis municipals i mobiliari urbà.

El Pla d'Ocupació Comarcal de la Ribera d'Ebre ha permès netejar l'accés al municipi i la zona recreativa de la Font Vella de la Serra d'Almos; també ha servit per desbrossar les voreres dels camins de Benissanet, els parcs i jardins de Móra d'Ebre, de la Palma d'Ebre, de Móra la Nova, Garcia, Rasquera i Ginestar. A Móra la Nova també s'han netejat les vores del riu i a Ginestar la zona de l'embarcador. En els propers mesos, els cinc treballadors d'aquest pla d'ocupació faran tasques de neteja i manteniment a camins, senders i altres espais naturals a la Torre de l'Espanyol, Tivissa, Miravet, Riba-roja d'Ebre, Vinebre i Flix.

A l'Alt Camp fins ara han treballat en la millora d'alguns camins de Mont-ral; de la urbanització La Pineda de Santa Cristina a Rodonyà; en el manteniment de la zona de la barraca de la Capona al Pla de Santa Maria; en la desbrossada del Camí dels Pins i el Camí de les Fonts Fresques d'Alcover; en la neteja del camí de Puigpelat a Bràfim, i en el Camí a Querol al Pont d'Armentera. Els propers mesos, es netejarà el camí a Salomó fins als Set Ponts a Vilabella, el canyar del torrent del Bogatell-Garidells al seu pas pels Garidells i alguns camins de Nulles i Figuerola del Camp, entre d'altres. A Cabra del Camp també treballaran en la desbrossada dels marges del camí a aerogeneradors i en la franja perimetral de protecció de la urbanització Mas Plata. Per últim, també es duran a terme algunes tasques de condicionament als marges per a l'actuació cinegètica a diversos municipis de la comarca de l'Alt Camp afectats per la superpoblació de conills.

Pel que al Pla d'Ocupació Comarcal de la Conca Barberà, han treballat en la neteja de carrers i a la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí; a les Piles i a Pontils s'ha treballat en la pintura de bancs i parcs infantils i s'han fet tasques de desbrossament; a Santa Coloma de Queralt s'ha millorat la paret exterior del col·legi; i a Vallfogona de Riucorb, a Vimbodí i Poblet i a Vilaverd també s'han dut a terme treballs de pintura de baranes i de les façanes de les escoles. Aquests dies els operaris del Pla d'Ocupació realitzen tasques de jardineria a Barberà de la Conca en els propers mesos faran treballs de neteja, desbrossament, poda, ajardinament, arranjament i pintura a Blancafort, Conesa, Forès, Montblanc, Llorac, Passanant i Belltall, Pira, Rocafort de Queralt, Sarral, Savallà del Comtat, Senan, Solivella, Vallclara i Vilanova de Prades. A més, també es realitzaran millores concretes al Viver de Celleristes i al Viver Cava de Barberà de la Conca, al Centre Comarcal de Tractament de Residus Municipals de la Conca de Barberà, a les deixalleries comarcals i als vivers agroalimentari i d'oli de la Conca de Barberà.

Els treballadors del Pla d'Ocupació Comarcal del Baix Camp han desbrossat camins, senders i tallafocs a Vilanova d'Escornalbou, on també han millorat l'entorn del Castell d'Escornalbou, i a l'Argentera, on s'ha treballat en la neteja el Bosc de les Bruixes. A Duesaigües també s'ha netejat el Camí de la Font i la zona del poble on fan el mercat. Entre Riudecols i l'Albiol, han desbrossat el sender que va al Puigcerver i han desbrossat diversos senders a Pratdip, entre ells el que va a l'ermita. Per últim, a Vilaplana també han treballat al Refugi de la Mussara i a Riudecanyes s'han desbrossat senders i les vores de la riera. Aquests dies, els treballadors fan tasques de desbrossament a l'Arbolí i en els propers mesos milloraran el Camí de la Font de l'Irla de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, entre d'altres.

I, per últim, pel que fa als treballadors del Pla d'Ocupació Comarcal del Priorat fins ara han desbrossat camins i senders al Masroig, al Molar, a Bellmunt del Priorat, a la Vilella Alta, a Gratallops i al Lloar. També han netejat el camí que rodeja el municipi de Margalef, els carrers de Poboleda, i han realitzat tasques de desbrossament a Marçà i Capçanes. A més, a Falset, han netejat la seu del Consell Comarcal del Priorat i, en els propers mesos, continuaran amb el desbrossament i el despedregament de senders i amb la reconstrucció dels marges de pedra seca caiguts per recuperar el traç original dels camins dels municipis de Porrera, Torroja del Priorat, La Bisbal de Falset, la Torre de Fontaubella, Cornudella del Montsant, Siurana i Falset.

L'objectiu dels Plans d'Ocupació Comarcals és dinamitzar el mercat laboral al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. Enguany, aquests programes milloraran entorns naturals i urbans de 119 municipis de la demarcació, a més de proporcionar feina a 52 persones durant sis mesos. La Diputació de Tarragona és qui selecciona, contracta i dirigeix aquests treballadors, un grup de 5 persones a cada comarca (4 peons i un responsable) que fins ara es trobaven en situació d'atur. A més dels sis mesos de feina, els beneficiaris dels Plans d'Ocupació també reben formació per millorar les seves habilitats personals i professionals i per afavorir la posterior inserció al mercat laboral i, en acabar el pla, la Diputació els oferirà suport en la recerca de feina i els farà un seguiment per avaluar la seva situació laboral.

La Diputació de Tarragona destina aquest any un pressupost de 573.659,80 euros per als 10 Plans d'Ocupació Comarcals que es realitzen a tota la demarcació. Des que es van iniciar aquests plans, l'any 2013, la Diputació ha contractat 257 persones que es trobaven en situació d'atur i ha actuat en 94,21% dels municipis amb les tasques de millora que s'hi han realitzat. Els Plans d'Ocupació Comarcals s'emmarquen dins del Pla de Foment de l'Ocupació de la Diputació de Tarragona que també inclou altres plans d'ocupació com els corporatius, els dels parcs naturals i els singulars destinats a necessitats concretes.

Galeria d'imatges
 • Treballadors del Pla d'Ocupació de la Fatarella
 • Un treballador del Pla d'Ocupació del Baix Penedès fa tasques a Llorenç del Penedès
 • Pinten la façana de l'escola a Pinell de Brai
 • A la Sènia realitzen aquest estiu tasques de desbrossament
 • Treballadors del Pla d'Ocupació del Montsià, a la Sènia
 • El Pla d'Ocupació Comarcal de la Ribera d'Ebre millora entorns de Rasquera
 • Dos operaris del Pla d'Ocupació de la Ribera d'Ebre, treballant a Rasquera
 • Milloren els entorns de la urbanització de la Pineda de Santa Cristina, a Rodonyà
 • Treballs de millora de marges a la urbanització de la Pineda de Santa Cristina
 • Alguns treballadors del Pla d'Ocupació del Baix Camp condicionant el sender Duesaigües cap al Castell d'Escornalbou
 • Treballadors del Pla d'Ocupació Comarcal del Tarragonès aquest estiu
 • Una noia treballant a Vespella de Gaià a través del Pla d'Ocupació del Tarragonès
 • Milloren una carretera amb clots a Vallespinosa (Pontils), a la Conca de Barberà
 • A Vallespinosa també han realitzat tasques de pintura i manteniment en parcs i espais públics
 • Realitzant tasques de pintura de baranes a Vallfogona de Riucorb, a la Conca de Barberà
 • Els treballadors del Pla d'Ocupació del Baix Ebre realitzant tasques la Via Verda
 • El condicionament de la Via Verda entre Benifallet i Tortosa és l'actuació principal que es realitza al Baix Ebre
 • Treballadors del Pla d'Ocupació Comarcal de la Diputació de Tarragona a la Via Verda del Baix Ebre