Castell de Selma

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Alt Camp

Municipi: Aiguamúrcia

Adreça: A la vessant sud-est del Puig de les Forques.

Descripció:
Les restes del castell de Selma es troben al cim d'un turó, sobre el poble abandonat de Selma.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell.

Estil: Romànic.

Datació: Segle X.

Localització: Des del Pla de Manlleu, abans de travessar el pont, surt una pista ampla que porta fins a tocar del castell.

Descripció:

Escasses ruïnes en un turó sobre el poble, abandonat, de Selma. Llegim en una obra de l'any 1934 : "Selma , llogaret abandonat, posat a 743 metres d'altitud i guarnint el capdamunt del puig del seu nom. Dalt de tot hi ha les ruïnes del que fou castell de Selma, a l'ombra del qual es formà el poblat, ara extingit, d'unes vint cases". "El llogaret de Selma, només vint-i-cinc anys enrere, era molt important, a despit de la seva insignificança demogràfica. Era l' indret de confluència de les grans masies que ocupen les valls de l'entorn...Ara només hi ha solitud. Les cases van caient i el castell, fet una ruïna, aviat només coronarà un amuntegament d'altres ruïnes. La construcció de la carretera fins a Cal Cendral, al veí Pla de Manlleu, colpí aquest llogaret."

"Des de les cases de Selma, es pot pujar a les ruïnes del castell. Només hi ha uns quants murs i unes arcades, dalt del puig, desafiant al temps i les escomeses dels homes. Ja fa molts anys que aquest castell és reduït a la seva mínima expressió. Des de dalt, es percep però un bell panorama de muntanyes".

Notes històriques:

Del castrum de Ceume hi ha esment vers el 977. Limitava amb els d'Albà i Montmell. El 1149 figura consignat el seu territori en qualitat de terreny erm, al igual que els veïns castells de Montagut, Querol i Pinyana. Sembla ser que el 26 d'abril de 1142, Guillem de Sant Martí atorgà cessió del castell de Selma als templers. No sabem - agrega Miret- si l'ordre va trigar gaire en construir la comanda de Selma o si els templers van tenir el lloc de Selma unit a la comanda de Barberà o a la de Granyena ; el comanador de Selma més antic que coneixem és de l'any 1225.A conseqüència del capgirell de l'ordre templer, a principis del segle XIV, Selma va passar a dependre de l'ordre de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem, i així va ser fins a l'extinció dels senyorius.

Tipus: BCIN, monument històric

Disposició: Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català

Data disposició: 11/10/1993

Publicació: DOGC 1807

Titularitat: altres

Estat de conservació: En ruïnes.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: En desús.

Adreça: A la vessant sud-est del Puig de les Forques.

Telèfon: 977 638 301 (Ajuntament).

Fax: 977 638 301 (Ajuntament).

Lloc web: http://www.aiguamurcia.altanet.org

Adreça electrònica: aj.aiguamurcia@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [371449.11], [4580848.33]