Església Parroquial de Sant Bartomeu

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Albinyana

Adreça: Plaça de l'Església

Descripció:
L'església de Sant Bartomeu va ser bastida en el segle XVIII, en el marc de les obres d'ampliació de la primitiva església medieval, l'antiga capella del castell d'Albinyana.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Església.

Estil: Romànic. Neoclàssic.

Datació: Segles XII-XVIII i XIX

Localització: Nucli històric

Descripció:

L'església original d'estil romànic era una construcció de nau única. Quan en el segle XVIII es construeix el nou temple, de l'antiga església només en va quedar l'absis  i els arcs laterals de mig punt. La nova construcció té una façana dividida en dos cossos horitzontals mitjançant dues motllures, i decorada amb dues pilastres estriades i adossades a banda i banda. La porta té damunt la llinda una motllura en forma de semicercle. Està rematada per dos pinacles i un cos en forma de triangle al mig. L'interior té tres naus; la central presenta volta d'aresta i es separada de les laterals per arcs semicirculars. Als peus de l'església hi ha el cor suportat per un arc escarser. El campanar és una torre quadrada, amb els angles aixamfranats i coronat amb un penell que és un àngel petitó.

Notes històriques:

L'església de Sant Bartomeu és documentada el 1120 en la confirmació de les possessions del monestir de Sant Cugat del Vallès del papa Calix II. D'aquesta església d'estil romànic i d'una sola nau tan sols en resta la part de l' absis i els arcs laterals de mig punt. Al s. XVIII s'amplià l'església i es construïren les naus laterals, la dreta en el 1769 i l'esquerra al 1723,  segons les inscripcions que presenten cadascuna. El campanar i la façana daten del segle XIX, segons una inscripció que hi havia en el campanar. Durant la Guerra Civil es cremaren les imatges i els bancs a l'interior de l'església i el campanar, ara restaurat, feia de xemeneia.

Disposició: Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Data disposició: 05/11/2003

Publicació: DOGC 28/01/2004

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Església.

Adreça: Plaça de l'Església

Telèfon: 977 687 818 Ajuntament

Fax: 977 687 818 Ajuntament

Lloc web: http://www.albinyana.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.albinyana@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.246067], [1.486373]