Villa Urrutia

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Camp

Municipi: Albiol, L'

Adreça: Carrer de l'Olivera, 50-52. Masies Catalanes

Descripció:
A la part baixa de la població de L'Albiol es troba aquesta torre modernista. La va fer erigir Augusto Urrutia Roldán, un basc tractant de cacau a Veneçuela que es va casar amb la tarragonina Josefina Miró. Presenta força decoració vegetal al voltant de les obertures i també en el coronament; una torratxa rematada amb una agulla la qual està recoberta de ceràmica i té trencadís a les finestres; tribunes i porxada. Es va construir el 1913 i sembla, tot i que no està documentat, que l'arquitecte fou Antoni Vila Palmés, el mateix que li havia bastit la seva residència habitual a Barcelona, al Passeig de la Mare de Déu del Coll, i el seu monumental panteó al Cementiri de Montjuïc també a Barcelona. El constructor fou el mestre d'obres Aubí.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Modernista

Datació: 1913-1916

Localització: A les Masies Catalanes

Descripció:

Amb una vista privilegiada sobre el Camp de Tarragona i el mar mediterrani, la Villa Urrutia va ser concebuda com la segona residència de l'indià de Veneçuela Augusto Urrutia Roldán com el seu somni daurat. L'empresari estava establert a Barcelona, des d'on seguia dirigint les hisendes de cacau, i estava casat amb la tarragonina Josefina Miró Gascó, cosina del pintor Joan Miró. Com a bon indià, Urrutia va excel·lir en l'edifici -torre amb mirador, mobles de Gaspar Homar, sala d'armes, sala de billars, habitacions acoixinades-, en els jardins -passejos de palmeres, zoològic d'animals exòtics, llac, gruta artificial, glorie-ta, tennis, pista de ball, làmpades esculturals- i en la finca, ja que va adquirir els masos veïns fins a sumar 164 hectàries. L'estructura de l'edifici respecta la del mas original -el Mas de Mallafré, datat al segle XV-, fragments del qual es conserven dins l'edifici d'estil modernista. El conjunt es conserva en bon estat i és visitable, ja que acull un restaurant.

Notes històriques:

El mas originari era el Mas de Mallafrè. La transformació del vell mas en l'elegant Villa Urrutia es degué al seu propietari Augusto Urrutia Roldán. Aquest basc era un indià que disposava de nombroses finques dedicades al cultiu del cacau a Veneçuela. Ell vivia a Barcelona amb la seva dona i els seus quatre fills. L'esposa era Josefina Miró Gascó, tarragonina, i cosina del pintor Joan Miró. El monument es plantejà amb els elements més fastuosos que guarnien les vil·les, els masos o les cases aïllades bastides segons els paràmetres modernistes. El mas s'inicià el 1913 i alguns dels seus elements externs, com la glorieta, senyalen les escales d'accés a la gruta subterrània que allotja. Poques dades es poden donar sobre el constructor, segons sembla un arquitecte anomenat Aubi o Aubí. Es coneix el seu pintor decorador reusenc, anomenat Fuster. Ha estat rehabilitat recentment i adaptat com a restaurant.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

«Modernisme.» Blog d'informació sobre les noves descobertes d'edificis modernistes o sobre els seus autors.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Restaurant

Adreça: Carrer de l'Olivera, 50-52. Masies Catalanes

Telèfon: 977 846 981

Fax: 977 760 552

Lloc web: http://www.villaurrutia.cat/

Adreça electrònica: restaurantvillaurrutia@gmail.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.237089], [1.153931]