El Calvari

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos

Comarca: Montsià

Municipi: Alcanar

Adreça: C/Sant Joan. Barri de la Bassa

Descripció:
El calvari d'Alcanar, construït cap a la meitat del segle XIX, només es fa servir una vegada a l'any, en que s'hi va a resar el Via Crucis, activitat coneguda popularment com "resar les Creus".

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Calvari.

Estil: Obra popular

Datació: 1855 - 1968

Localització: Es situa a la part superior del carrer de Sant Joan, al barri de la Bassa.

Descripció:

El Calvari d'Alcanar és un recinte quadrat delimitat per un mur perimetral fet de maçoneria d'aproximadament 2 m d'alçada. Aquesta construcció s'aixeca entorn d'un turonet, al capdamunt del qual hi ha la capella. A aquesta s'accedeix a través de carrers disposats en forma de bancals i rampes en ziga-ziga, aprofitant el desnivell existent. Les capelletes del Via Crucis es distribueixen al llarg d'aquests carrers. Tenen forma de fornícula apuntada sobre pilar de maçoneria, on es representen les escenes de la passió. La porta d'entrada al recinte, de porta de mig punt i d'època més moderna que la resta de mur, es troba a la part baixa del recinte. La capella feta de maçoneria presenta una planta quadrada. La porta està coberta amb llinda i brancals de pedra i a la part superior es situa una fornícula de petites dimensions com les del Via Crucis i un òscul. Remata la construcció una cornisa en forma de frontó, tot i que l'acabament és rectangular amb un campanar d'espadanya central i petits pinacles als extrems.

Notes històriques:

La primera referència documental a l'ermita de Santa Magdalena data de 1776, en relació a la primitiva ubicació del calvari. L'any 1794 se sap que aquesta construcció es trobava en mal estat de conservació. Aquest original calvari es situava a la part superior del raval, al punt conegut com "Les Eres del Calvari". La projecció del nou Calvari es va portar a terme a la meitat del segle XIX, quan era rector de la parròquia Francesc Roqueta, i gràcies a la iniciativa d'Andreu Sancho, trinitari exclaustrat, i Miquel Gil, apotecari, que foren els encarregats de recollir almoines i organitzar les rifes. Els veïns del poble van participar amb prestacions personals. L'any 1855 el Calvari es va inaugurar amb un via crucis. El calvari d'Alcanar només es fa servir una vegada a l'any, en que s'hi va a resar el Via Crucis, activitat coneguda popularment com "resar les Creus".

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Calvari.

Adreça: C/Sant Joan. Barri de la Bassa

Telèfon: 977 73 20 13 / 977 73 20 26

Fax: 977 73 07 90

Lloc web: http://www.alcanar.org

Adreça electrònica: ajuntament@alcanar.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.546570], [0.481722]