Palau dels Peris

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Palaus

Comarca: Montsià

Municipi: Alcanar

Adreça: Ctra. Nova, 1-3

Descripció:
Edifici de planta rectangular articulat en planta baixa, primer pis i golfes construït, segons l'historiador Matamoros al segle XVIII per Juan Caballero, capità general de València.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge.

Estil: Obra popular. Modernisme.

Datació: Segle XVIII-XIX-XX

Localització: Es troba al centre del municipi.

Descripció:

Aquest edifici, de planta rectangular i dividit en planta baixa, primera planta i golfes, està situat a la cantonada entre la carretera Nova i el carrer Ramón y Cajal. A la part posterior hi ha un jardí amb accés directe des del segon carrer esmentat, protegit per un porxo amb balustrada amb restes de decoració floral. La façana presenta, a la planta baixa, dues portes i tres finestretes, de petites dimensions, enreixades amb llindes. Al primer pis, s'hi obren sis finestrals rectangulars molt alts, essent el principal -amb llinda- un balcó emmarcat amb pedra. La resta utilitza l'arc escarser com a element definitori, tenen ampits i l'intradós refet fa poc. A les golfes s'obren dues finestres quadrangulars de petit format. El mur és de maçoneria sense arrebossar, amb carreus de pedra a la cantonera. A la façana lateral hi ha quatre finestrals del mateix tipus i la banda posterior presenta la mateixa distribució que la façana. Actualment a la banda sud de la casa, cara a la carretera, s'hi ha construït un cos de totxo amb estructura de torre merletada.

Notes històriques:

Segons l'historiador Matamoros, aquest edifici fou construir cap el 1730 per Juan Caballero, fill del sevillà Sebastian Rodrigo Caballero Enríquez de Guzman. Capità General de València, va dirigir i presentar el projecte de la nova (però frustrada) vila de Sant Felip. L'any 1776 es documenta la capella de la Santíssima Trinitat al recinte de la casa d´Agustí Caballero. Sabem que un fill de Juan Caballero se deia Agustí i era capellà de la parròquia d'Alcanar.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Segona residència

Adreça: Ctra. Nova, 1-3

Telèfon: 977 73 20 13 / 977 73 20 26

Fax: 977 73 07 90

Lloc web: http://www.alcanar.org

Adreça electrònica: ajuntament@alcanar.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.542304], [0.481064]