Pont dels Estretets

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Ponts i aqüeductes

Comarca: Montsià

Municipi: Alcanar

Adreça: Barranc de Sòl de Riu, camí de les Martorelles

Descripció:
Construcció que podria correspondre a època romana. Només resta en peus un dels dos arcs i el pilar del segon. Recentment s'ha portat a terme una campanya de neteja del monument.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Pont.

Estil: Obra popular

Datació: Romà

Localització: Es troba a la banda sud-est, als afores d'Alcanar, al final del camí de Martorelles.

Descripció:

D'aquesta construcció només resta un dels dos arcs i l'arrencada de la base de l'altre. Està bastit amb pedra travada amb formigó i conglomerat de calç i sorra. Segons el llibre "Historia de mi pueblo" les seves dimensions són: Llum d'arc- 3,10 m, andana- 3,37 m, alçada sobre l'actual nivell 3,50 m i amplada del pilar que unia els dos arcs 2,50 m.

Notes històriques:

Podria tractar-se d'una construcció d'època romana que potser formava part d'una via secundària que anava de Tortosa a València i que, pel Montsià, devia unir Amposta amb Chersonensus (Peníscola) travessant el riu Sènia. Aquest camí va continuar en ús durant molts segles. Segons l'opinió del canonge José Matamoros a la seva Historia de Alcanar, aquest pont és l'únic vestigi romà que queda, en relació amb el poble. Sembla ser que el pont primitiu podria haver estat, inclús preromà. Aquest pont s'ha utilitzat durant segles per travessar el riu Sènia, per on passava el Camí dels Bandolers de l'Ebre al Sènia, que comunicava Alcanar, la Ràpita i el camí de la Foia. L'any 2009 es va portar a terme una neteja i es preveu realitzar una restauració completa.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Ruïna

Ús i funció actual: En desús

Adreça: Barranc de Sòl de Riu, camí de les Martorelles

Telèfon: 977 73 20 13 / 977 73 20 26

Fax: 977 73 07 90

Lloc web: http://www.alcanar.org

Adreça electrònica: ajuntament@alcanar.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.528085], [0.493215]