Torre del Moro III

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Torres i muralles

Comarca: Montsià

Municipi: Alcanar

Adreça: Línia fortificada dels Alfacs

Descripció:
Estructura de planta quadrangular construïda a finals del segles XVI amb l'objectiu de vigilar i defensar la línia de costa dels atacs dels pirates turs i àrabs que en aquells moments s'intensificaven.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Torre.

Estil: Obra popular

Datació: 1576

Localització: Es troba a l'oest de Sant Carles de la Ràpita, a ponent de l'antic camí del Bandoler.

Descripció:

Estructura de planta quadrada bastida amb murs de maçoneria i angles reforçats amb carreus de pedra picada. A la façana orientada cap a mar s'obre la porta, situada a la part dreta, en forma d'arc de mig punt adovellat. A la façana frontal hi ha dues finestres i espitlleres i a la façana que mira al Montsià presenta diverses obertures més modernes. A la part superior de tres de les façanes es conserven tres matacans, tots sustentats per dues mènsules. A l'interior es conservava a la planta el sostre original, de volta de mig punt de maçoneria arrebossada, amb una obertura per a accedir al primer pis. Aquest, cobert amb sostre pla de cabirons de fusta amb rajoles damunt, aparentment, més vell que els de les altres dues torres del moro. Actualment serveix només com a aixopluc, ja que es troba bastant deteriorada.

Notes històriques:

Forma part del grup conegut com a "torres del moro", dintre el conjunt de fortificacions de la línia dels Alfacs ("Torres dels Alfacs"). Sembla que es van aixecar en el darrer quart del segle XVI amb la doble funció de defensar i vigilar degut a la intensificació dels atacs a la costa tortosina del pirates turcs i àrabs. Tortosa era la encarregada de la seva construcció i manteniment, conjuntament amb la corona espanyola. Tortosa pagava els salaris als guardes, preocupant-se dels abastaments militars i de la conservació de l'obra. El responsable de cada fortificació era el guaita o cap de guaites. A més de la línia dels Alfacs, que continuava fins a Amposta, Tortosa mantenia també les línies litorals de la Candela fins al Coll de Balaguer i la de l'Ebre, des de l'Assut fins a Amposta, a més de diferents vies interiors, amb les quals la defensa assegurava la defensa del territori.

Tipus: BCIN, Monument històric

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: privada

Estat de conservació: Mitjà

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge

Observacions:

Aquesta torre també s'anomena torre de n'Urbano, Última torre o torre de Capadello.

Adreça: Línia fortificada dels Alfacs

Telèfon: 977 73 20 13 / 977 73 20 26

Fax: 977 73 07 90

Lloc web: http://www.alcanar.org

Adreça electrònica: ajuntament@alcanar.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.616634], [0.566619]