Ermita del Remei

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Alt Camp

Municipi: Alcover

Adreça: Al nord-oest del nucli urbà d'Alcover

Descripció:
Ermita situada a la vall del riu Glorieta, a tres quilòmetres d'Alcover.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita

Estil: Barroc

Datació: Segle XVIII (1761-1772)

Localització: Un cop s'arriba a la Garriga, just a la cruïlla que porta a Mont-ral o a l'ermita cal seguir aquesta carretera.

Descripció:

L'ermita del Remei es troba situada a la vall de la Glorieta, a tres quilòmetres d'Alcover. És un dels centres de devoció popular més importants d'Alcover i dels pobles propers de la comarca,

Es tracta d'un edifici barroc de planta centralitzada, de fet el dibuix de la planta és un octògon que inclou un cor als peus de la nau i dues torres circulars, també als peus.  A l'octògon se li uneix l'altar que inclou als seus costats laterals les escales d'accés al cambril.

Està cobert per una gran cúpula esfèrica, quasi plana, que nos sobresurt a l'exterior.

És interessant la façana, aixecada amb elements pròpiament barrocs, amb porta d'arc carpanell i està franquejada per dues pilastres adossades a cada costat de la porta. Damunt de la porta hi ha una fornícula amb la imatge de Sant Antoni i una rosassa octogonal motllurada. Més amunt hi ha un ràfec mixtilini que inclou una nova obertura.

A la part superior hi ha la data de 1769. En un segon relleu superior també trobem la data de 1772 que ocupa el cos superior de la façana. A la paret del costat de l'Evangeli que tanca l'edifici hi ha rellotge de sol amb la data de 1808.

L'interior és d'una nau amb tram únic curt que correspon al cor. La capçalera té volta bufada, i la sagristia d'aresta. L'obra és de sauló. Hi ha un interessant treball de forja en els penells. L'estructura interior no es reflecteix clarament a l'exterior sinó que presenta un mur continu que defineix un perímetre rectangular.

Durant la Guerra Civil es va perdre el retaule Major, obra de Lluís Bonifàs i dut a terme entre els anys 1765 i 1779.

Notes històriques:

A l'Arxiu Municipal hi ha documentació que indica que l'any 1638 hi havia una ermita dedicada a la Mare de Déu del Remei. També es diu que al mateix lloc on es va construir l'ermita hi havia una capella dedicada a Sant Antoni Abat, on es trobava la imatge de la Verge del Remei, Mare de Déu trobada segons la tradició. 

Hom creu que l'escultor vallenc Lluís Bonifàs va participar en el disseny de l'ermita.

L'edifici actual es va construir per un acord pres pels veïns i l'Ajuntament d'Alcover l'any 1761. L'obra es va finalitzar el 1772, segons consta a la motllura del coronament de la façana, i va ser beneïda el 21.11.1779 pel rector Joan Rimbau. Segurament s'aprofitaren elements d'una construcció anterior, com ho prova la data de la campana, de 1744.

L'Ajuntament d'Alcover s'havia cuidat de l'ermita fins a la Guerra de la Independència, des de llavors l'administració anava a càrrec del rector de la parròquia, l'alcalde de la vila i un regidor.

Per la desamortització dels béns de l'església de 1835 l'ermita la va comprar Josep Ramon Gasol.  

Des de la seva construcció l'edifici ha tingut ermitans que no només cuidaven de la seva administració sinó de les terres que consisteixen en nou jornals i mig.  Al costat de l'ermita hi ha la casa dels ermitans, que l'any 1961 es va transformar en casa de colònies i restaurant. Recentment ha estat pintada.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ALADERN, J. Alcover : Monografia Històrica. Alcover: Imprenta de La Saura, 1897.

CASAS, A.M. De l'Alt Camp al Priorat. Barcelona: Abadia de Montserrat, 1981.

Inventario de la ciudad de Tarragona y su provincia. Madrid: Ministerio de Cultura, 1983.

Guia d'Alcover. Tarragona: Diputació Provincial, 1982.

Catàleg de Béns Protegits del Pla General d'Ordenació Urbanística d'Alcover.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Ermita.

Adreça: Al nord-oest del nucli urbà d'Alcover

Telèfon: 977 760 441 Ajuntament

Fax: 977 760 541 Ajuntament

Lloc web: http://www.alcover.cat/

Adreça electrònica: ajuntament@alcover.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.269594], [1.142068]