Església Nova

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Alt Camp

Municipi: Alcover

Adreça: Plaça de l'Església Nova

Descripció:
Església parroquial de Nostra Senyora de l'Assumpció.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Renaixentista. Gòtic tardà.

Datació: Segles XVI - XVII (1578-1630)

Localització: Dins del nucli urbà d'Alcover.

Descripció:

L'església Nova d'Alcover es troba situada fora de l'antic clos de la vila.

Degut a les seves grans dimensions i estar situada a la part més alta de fora de les antigues muralles fan que l'església de Nostra Senyora de l'Assumpció sigui l'únic edifici visible des de fora la vila L'edifici presenta una gran sobrietat constructiva.

La façana, renaixentista, mostra una porta central d'arc de mig punt damunt del qual hi ha l'escut de la vila, a la banda i banda de la porta hi ha 8 fornícules flanquejades per columnes amb capitells compostos. Damunt la porta s'obren 3 fornícules més entre columnes iguals a les inferiors. El conjunt és coronat per un frontó triangular pel damunt del qual s'obre la rosassa que dóna llum a l'interior, d'una sola nau sostinguda exteriorment per contraforts, té a més 10 capelles i un braç laterals. Són remarcables, a l'interior, el cor (situat als peus)  i la capella del Santíssim (1792-1803). A l'exterior la nau es sosté per poderosos contraforts que suporten el pes de les voltes i teulada treballats tal com es resolien les esglésies gòtiques.

El campanar se situa al costat de l'evangeli, tot i que s'havia emplaçat inicialment a la banda de l'epístola.  Aquest element arquitectònic va caure el 1795 per un defecte de construcció i es va tornà a aixecar al costat oposat de la façana.  D'entre les campanes val la pena remarcar l'anomenada "Francisca" forjada el 1800 per la cèlebre família Pomerol, i el rellotge, fabricat per Agustí Pomés, de Montblanc, el 1809.

L'obra és de sauló (del Pla de Granollers).

L'Altra major és barroc, contractat l'any 1679 pels escultors Domènec Rovira (el Jove) i Francesc Grau per 9.000 lliures, es va destruir el 1936.

Notes històriques:

La construcció de l'església Nova es va iniciar el 1594, amb motiu de la insuficiència de l'església de la Sang davant el gran increment de població experimentat per la vila.  L'obra es va acabar l'any 1630.

 El seu emplaçament és probablement el del l'antic castell l'Alcover.

No se sap qui va fer el traçat tot i que la façana s'assembla molt a la que Pere Bali va dibuixar per a l'església de Sant Andreu de la Selva del Camp (projecte que no es va dur a terme).

Se sap que participaren en l'obra diversos mestres. Juan Munter, Oliverio Anqui i Cristóbal Bruel. Durant tot aquest període no hi faltaren revisions als problemes que anaven sorgint, per resoldre'ls hi ha documentada la visita de Pere Blai.

La construcció dels murs, voltes i capelles era finalitzada el 1622, tot i que l'acabament total de l'obra no es produí fins el 1630. Fou beneïda el 26.6.1630.

El 29 de genet 1795 caigué el campanar per damunt de les capelles de Sant Josep i Sant Blai i va afectar també el cor, i el mateix any s'iniciaren les obres de construcció de l'actual torre, que continuaren fins el 1803, any en què foren definitivament interrompudes per divergències entre el batlle i el rector.

L'església es va cremar el 19 de juliol de 1936, perdent-se el retaule major, imatges i pintures.  Al cor hi ha algunes pintures procedents de l'Església Vella. 

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

Butlletí. Alcover: Centre Estudis Alcoverencs, 1980. 12 Octubre-desembre.

GRAN GEOGRAFIA COMARCAL DE CATALUNYA. Barcelona: 1982.

Inventario de la ciudad de Tarragona y su província. Madrid: Ministerio de Cultura, 1983.

Guia d'Alcover. Tarragona: Diputació Provincial, 1982.

La Iglesia Parroquial de Alcover y su retablo mayor. Tarragona: 1948.

Catàleg de Béns Protegits del Pla General d'Ordenació Urbana d'Alcover.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Parròquia

Observacions:

Forma part de la "Ruta Urbana" del Museu Municipal d'Alcover (MMAL). 

De dimarts a divendres de 10:00 a 14:00 hores (visites a hores convingudes).

Dissabtes d' 11:00 a 14:00 i de 18:00 a 20:00 hores.

Diumenges i festius: d'11:00 a 14:00 hores.

Adreça: Plaça de l'Església Nova

Telèfon: 977 760 441 Ajuntament

Fax: 977 760 541 Ajuntament

Lloc web: http://www.alcover.cat/

Adreça electrònica: ajuntament@alcover.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.262934], [1.168571]