Centre històric d'Alforja

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Baix Camp

Municipi: Alforja

Adreça: Carrer Major

Descripció:
Nucli històric de la població, format al voltant del castell situat en la part més elevada del turó i desenvolupat a partir d'un carrer central.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Casc Antic

Estil: Obra popular

Datació: Medieval-modern

Localització: Nucli històric Alforja

Descripció:

La vila està situada en un turó entre dos barrancs, a la vora esquerra de la riera d'Alforja. A la part superior es situava el castell del qual només queda un mur però conserva el possible perfil del recinte emmurallat. La resta del poble es desenvolupa a banda i banda d'un eix central, el carrer Major. Entre els edificis més importants del municipi es troben Cal Batxó, al carrer Hospital, amb una gran portada i reixat de ferro, Cal Batllet, al carrer del Bolcador, Cal Ernest Besserc, al carrer Major, amb portada de carreus encoixinats del segle XVII, el temple parroquial dedicat a sant miquel i Cal Bató a la plaça de Dalt.

Notes històriques:

La vall d'Alforja fou donada a repoblar a Ramon de Ganagod el 1158, però passà el 1240 al Capítol tarragoní. Al llarg dels segles XIII i XIV va tenir força prosperitat econòmica i fou membre de la Comuna del Camp com a mínim des del 1322. La guerra del Francès provocà una forta crisi econòmica i el poble fou obligat a subministrar aliments a les tropes. Durant les lluites del segle XIX, Alforja es declarà a favor dels absolutistes i es produïren sovint enfrontaments entre un i altre bàndol. Fou també durant la Revolta dels Malcontents la capital dels insurgents del Camp, sota el comandament de Joan Rafí i Vidal. 

 

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Espais de comunicació

Adreça: Carrer Major

Telèfon: 977 81 60 08 (Ajuntament)

Fax: 977 81 62 32 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.alforja.altanet.org/

Adreça electrònica: ajuntament_alforja@altanet.alforja.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.210474], [0.974645]