Nucli Històric d'Altafulla

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Tarragonès

Municipi: Altafulla

Adreça: Nucli Antic

Descripció:
La Vila Closa és l'antic nucli medieval emmurallat, del qual la primera referència històrica data de la segona meitat del segle XI.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Conjunt urbanístic

Estil: Obra popular

Datació: De l'Edat Mitjana a l'actualitat

Localització: Nucli històric

Descripció:

La vila closa d'Altafulla ocupa el vessant sud-est d'un petit turó que domina el tram final del riu Gaià. El seu origen és medieval, amb un desenvolupament a redós del castell construït al cim del turó, i protegida per una muralla amb torres i portals. Va patir remodelacions després de la Guerra dels Segadors i al llarg del segle XVIII. De fet, el que havia estat la vila closa manté encara avui en dia un aspecte setcentista molt atractiu. Entre les edificacions hem de destacar el castell, transformat en una fortalesa-palau, així com nombrosos casals senyorials, molts decorats amb finestrals d'estil renaixentista i barroc, o l'església neoclàssica de Sant Martí.

Notes històriques:

Les referències documentals més antigues de la vila es remunten al 13 de gener de 1059, quan el castell apareix esmentat en la segona donació de Tamarit a Bernat de Claramunt, com a Castrum Altafoli. A principis del segle XIV Altafulla passà a mans de la família Requessens, que finalment la van vendre al primer marquès de Tamarit Francesc de Montserrat i Vives entre 1669 i 1673.

Durant la primera Guerra Carlina i al llarg del segle XIX va ser objecte d'atacs i destruccions que li impediren, fins al darrer terç del segle XIX, recuperar-se amb la bonança econòmica derivada de la comercialitzacio de productes vinícoles per la destrucció de la fil·loxera a França.

Tipus: BCIN, Conjunt històric. 1962-CH-EN. R-I-53-0495

Disposició: Acord Govern Generalitat.

Data disposició: DOGC 2599, 04/02/1998

Publicació: 16/03/1998

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Monument històric

Adreça: Nucli Antic

Telèfon: 977 650 008 (ajuntament Altafulla)

Fax: 977 650 842 (ajuntament Altafulla)

Lloc web: http://www.altafulla.cat

Adreça electrònica: altafulla@gmail.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.142264], [1.376157]