Ajuntament d'Amposta

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Montsià

Municipi: Amposta

Adreça: Plaça d'Espanya, 3-4

Descripció:
Edifici construït al segle XX, sobre la base dels plànols de l'arquitecte Francesc Joan Barba i Corsini, en la mateixa ubicació on es trobava l'anterior Ajuntament, però en un conjunt de solars més ampli, ja que es van adquirir els circumdants, per poder fer un edifici més gran.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Ajuntament.

Estil: Modernisme.

Datació: 1950-1954

Localització: Es troba al centre del municipi, molt prop de la riba dreta de l'Ebre.

Descripció:

Edifici de planta rectangular, dividit en planta baixa i dos pisos, més un cos afegit damunt la teulada, amb coberta a quatre vertents. La planta baixa de la façana principal presenta un porticat de tres arcs de mig punt, adovellats, i amb clau central, sustentats per columnes amb capitell compost i gran basament quadrangular i una finestra emmarcada per motllures a cada costat. La planta noble consta de tres balconades centrals amb una barana de ferro i també una finestra a banda i banda. En el segon pis hi ha cinc finestres amb marcs motllurats i, coronant l'eix central de simetria, un cos més elevat amb tres finestres amb arcs, així com la gran cornisa amb mènsula de fusta i cassetons convexos. Les façanes lateral dreta i posterior presenten els mateixos elements però amb distribució diferent. A l'interior hi ha una gran sala-vestíbul a la planta baixa, amb el sostre fet d'11 grans cassetons, dels quals els tres centrals són, alhora , el sòl del pati interior de l'edifici. La caixa de l'escala principal presenta un sostre de cassetons i el pati interior una coberta de vidre a dues vertents.

Notes històriques:

Aquest edifici es va començar a construir al juliol de 1950, sobre la base dels plànols de l'arquitecte Francesc Joan Barba i Corsini, quan era alcalde Josep Porres i Navarro, i es va inaugurar durant les Festes Majors de l'any 1954. Antigament a l'edifici de l'ajuntament també acollia el Museu Municipal Arqueològic i la Biblioteca Municipal, així com una significativa col·lecció de pintures i gravats provinents dels diferents concursos organitzats a la ciutat. En 1984, amb motiu de la creació del Museu del Montsià, els fons arqueològics van ser traslladats. El 5 de maig de 1995 es va inaugurar la seu de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó.

Tipus: BCIL

Disposició: Pla d'Ordenació Urbanística Municipal.

Data disposició: Abril 2007

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo.

Bibliografia:

LÒPEZ PERALES, R.: Historia de Amposta. Impremta Cooperativa Gràfica Dertosense. Amposta. 1975, p. 20-21.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Ajuntament.

Adreça: Plaça d'Espanya, 3-4

Telèfon: 977 70 00 57

Lloc web: http://www.amposta.cat

Adreça electrònica: ajuntament@amposta.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.713361], [0.580928]