Antic molí de Cercós

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Molins

Comarca: Montsià

Municipi: Amposta

Adreça: Plaça del Castell, 13-15.

Descripció:
Molí construït a principis del segle XX, cremat l'any 1926 i reconstruït immediatament. Fins als anys 60 va funcionar com a molí i a l'actualitat funciona com a Biblioteca Comarcal, albergant també una sala per a exposicions.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Molí.

Estil: Noucentisme

Datació: 1910 -1926

Localització: Es troba al centre del municipi, al recinte de l'antic castell d'Amposta.

Descripció:

Per accedir es va a través d'una porta amb reixa de ferro que dóna a una mena de pati amb arbres i una antiga bàscula per a pesar camions. Al voltant d'aquest pati hi ha la major part dels edificis més importants: a la banda dreta els tres dedicats a l'habitatge -ocupats al seu moment pels propietaris del molí-, tots conformats per una planta baixa i un pis -dos amb teulada a dues aigües i un amb coberta plana-. A la banda esquerra, uns edificis igualment abandonats, formen un angle, i per la seva fesomia i certes parts de l'aparell, semblen obra del segle passat. Al fons del pati hi ha el gran edifici del molí, en forma de U, amb planta baixa i dos pisos i coberta a dues vessant i organització simètrica.

Notes històriques:

La major part dels edificis que encara avui es conserven formaven part de l'original recinte del molí. Es tractava d'un molí que funcionava amb calderes on s'hi cremava la mateixa clotxa de l'arròs, i que per aquells anys era el més important de tota la comarca. Cap a l'any 1926 es va cremar l'edifici ja que eren tots de fusta, encara que l'estructura es va mantenir, modificant-se l'interior, així com la teulada. També es va canviar el molí per un d'elèctric que funcionava amb turbines i que a més subministrava electricitat a les cases dels voltants. Durant la guerra Civil, les forces republicanes es van apropiar de la major part dels importants arxius del molí. Després de la guerra va funcionar com a molí fins als anys 60 del segle passat. Actualment acull la Biblioteca Comarcal i una sala per a exposicions o xerrades.

Tipus: BCIL

Disposició: Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Data disposició: Abril 2007

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona, Diputació de Tarragona, 2012.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Biblioteca comarcal Sebastià Juan Arbó

Observacions:

La Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó, en compliment de la seva missió de biblioteca pública, té com objectiu principal facilitar els instruments que ajudin a satisfer les necessitats d'informació, educació i integració, cultura i lleure de la comunitat a la qual presta els seus serveis. Per aquest motiu, un dels nostres objectius principals és fomentar la lectura, a través d'activitats culturals i literàries que estimulin el gust pels llibres i tot allò que els envolta. El fet que la biblioteca doni servei a diversos interessos i comunitats fa que funcioni com a centre cultural i d'informació. La biblioteca encara amb els seus serveis la diversitat cultural i lingüística moguda pel seu compromís amb els principis de les llibertats fonamentals i de la igualtat d'accès a la informació i al coneixement per a tothom, dins del respecte a la identitat i els valors culturals.

La història de la nostra biblioteca comença el 25 de març de 1958. Estava situada en una sala de la segona planta de l'Ajuntament, i a data de l'1 d'agost de 1958 disposava de 2.526 obres registrades. L'any 1983, el Consistori compra el recinte del Castell, i es comencen a posar les bases del futur Centre Cultural de la ciutat. L'enclavament del Castell, que havia passat per mans iberes, romanes, àrabs i cristianes, i concretament l'edifici del molí, que havia estat fàbrica de matèries diverses durant la Revolució Industrial, fins convertir-se en el molí arrosser de Cercós durant el segle XX, és a partir del 5 de maig de 1995, la seu de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó. Actualment, disposem aproximadament  d’uns 37.399 documents, dels que 31.675 són llibres 2.131 documents sonors, 2.266 documents audiovisuals  466 partitures, 461 fons electrònics.

Adreça: Plaça del Castell, 13-15.

Telèfon: 977 70 48 21

Lloc web: http://www.bibliotecasjarbo.cat/

Adreça electrònica: bcsja@amposta.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.714354], [0.580622]