Molí d'Adell

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Molins

Comarca: Montsià

Municipi: Amposta

Adreça: Passeig del Canal

Descripció:
Edifici construït als inicis del segle XX per José Adell Garcia i desmantellat cap els anys 1964-1965. A l'actualitat només es conserva la xemeneia i part de les estructures exteriors del molí.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Molí.

Estil: Obra popular

Datació: 1900-1910

Localització: Es troba entre la carretera en direcció a Sant Jaume d'Enveja i el canal de la dreta, als afores de la vila.

Descripció:

A l'actualitat només es conserva la xemeneia, feta de maçoneria, de secció rodona piramidal, i part de les estructures exteriors del molí. Aquestes presenten una dues naus de planta rectangular, de diversos pisos de maçoneria, amb teulada a doble vessant, de teula àrab. Hi havia un pis a sota, on estava el banc de moles, les esquelladores i els cons blanquejadors -amb la peculiaritat de ser d'eix horitzontal. Al pis de superior es trobaven els sedassos, les nories i les llimpies.

Notes històriques:

Aquest molí que funcionava amb màquina de vapor va ser bastit a principis del segle XX per José Adell Garcia, amb el nom de "Arrocera del Ebro". Va funcionar com a tal fins els anys 1964-65, moment en què, en espatllar-se algunes de les màquines, es va desmantellar definitivament. La seva especialitat era l'arròs glacejat, un tipus d'arròs especial setinat amb una parafina, que es comercialitzava en saquets d'un quilo amb la marca "Emanelic".

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Cultural. Monument.

Adreça: Passeig del Canal

Telèfon: 977 70 00 57

Lloc web: http://www.amposta.cat

Adreça electrònica: ajuntament@amposta.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.709959], [0.585672]