Resclosa de l'antic canal de navegació Amposta-Sant Carles de la Ràpita

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Montsià

Municipi: Amposta

Adreça: L'Enclusa - polígon 23

Descripció:
Aquesta obra d'enginyeria civil es va portar a terme al segle XIX, aprofitant el canal construït al segle anterior i que va quedar inutilitzat per la navegació per l'escassa amortització econòmica.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Enginyeria civil. Resclosa.

Estil: Obra popular

Datació: 1854 -1857

Localització: Es troba a prop d'un dels ponts que travessen un dels antics canals de navegació, a uns 4 km d'Amposta, en un lloc on s'eixampla el canal.

Descripció:

Les úniques restes conservades de la resclosa són les parets, els murs laterals fets de maó i grans carreus que en delimiten tota la part superior (on es devien trobar les comportes que deixaven entrar i sortir l'aigua). En algunes zones del canal properes a la resclosa es poden veure els reforços de paredat dels vessants laterals. Està realitzada amb grans carreus de pedra picada, paviments de totxo de cantell i comportes de fusta. En aquest indret també hi ha les restes encegades d'una mena d'arc de ferradura inscrit al terra, a cada banda del pont, a més de ser el punt de partida d'un petit canal de regadiu.

Notes històriques:

Sembla que aquesta resclosa és l'única que es conserva de les tres que existien en el tram de l'antic canal de navegació Amposta-Sant Carles de la Ràpita. Correspon al canal construït entre 1845 i 1857-60 aprofitant l'obra del primer canal bastit l'últim quart del segle XVIII i que cap a l'any 1867 va deixar d'aprofitar-se per a la navegació a causa del poc rendiment econòmic davant l'arribada del ferrocarril.

Tipus: BCIL

Disposició: Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Data disposició: Abril 2007

Titularitat: publica

Estat de conservació: Mitjà

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: En desús

Adreça: L'Enclusa - polígon 23

Telèfon: 977 70 00 57

Lloc web: http://www.amposta.cat

Adreça electrònica: ajuntament@amposta.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.670615], [0.590535]