Ermita de Sant Pau

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Baix Camp

Municipi: Arbolí

Adreça: Dalt dels Cinglalls

Descripció:
Petita capella d'obra situada amb una nau i espadanya, situada a la part més alta del poble d'Arbolí, l'origen de la qual es remunta al segle XIII i que ha estat restaurada recentment.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita

Estil: Obra popular

Datació: S. XIII

Localització: Dalt del poble, sobre la costa de Sant Pau, s'accedeix per una pista forestal asfaltada a la qual s'accedeix des de la carretera TV-7012 entre Arbolí i Cornudella de Montsant

Descripció:

Edifici de planta rectangular fet de paredat arrebossat exterior. Dues plantes cobertes per una teulada a dos vessants. El pis superior es sobreposa a un pis anterior. S'amplia per la banda de llevant per dedicar-se a l'habitatge de l'ermità. Façana amb porta de mig punt, dues finestrelles als costats, un ull de bou i campanar d'espadanya. A la part de ponent es reforça amb contraforts. Interiorment presenta un banc d'obra a cada costat i al fons s'obre una porta que condueix a una cova.

 

Notes històriques:

Les primeres referència de l'ermita són del segle XIII, com a continuació d'una possible tradició eremítica anterior. És perfectament documentada des del segle XVIII. L'edifici actual és una petita capella d'obra, amb una nau i espadanya; la porta d'entrada és de mitja volta. En un moment posterior s'hi van afegir les dependències per a l'ermità. Va ser reconstruïda en dues ocasions durant el segle XX (1927 i 1974). La imatge de fusta es va salvar el 1936 i ara es guarda al poble d'Arbolí. A l'ermita se celebra la festa de Sant Pau, al gener.

 

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte

Adreça: Dalt dels Cinglalls

Telèfon: 977 81 60 14 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.arboli.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.arboli@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.243913], [0.946023]