Església Parroquial d'Ascó

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Ascó

Adreça: Plaça de l'Església

Descripció:
Església d'època medieval que es va ampliar a principis del segle XVIII a partir de la clau de volta del presbiteri, i al segle XX per incloure-hi el lloc de naixença del Beat Sant Pere Màrtir Sans d'Ascó.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Romànic. Gòtic. Barroc

Datació: Segles XII, XVIII i XIX

Localització: Es troba al centre del municipi, en una plaça que rep el seu nom.

Descripció:

L’església, de planta rectangular, és d’una sola nau coberta amb volta de canó i arcs torals distribuïts regularment que descansen sobre una cornisa i pilastres. L’absis és octogonal amb coberta de volta estrellada i als laterals de la nau central s’obren diverses capelles d’arc de mig punt amb volta de creueria. El cor es troba als peus de l’església, elevat sobre un arc rebaixat, sota del qual hi ha una portalada flanquejada per pilastres rematades amb arquitrau i timpà pintat. La il·luminació és a través de les finestres situades per damunt de les capelles, entre els nervis de l’absis i amb la rosassa. El sostre està ricament decorat amb pintures al fresc. L’entrada de l’església és per un dels laterals. Es fa mitjançant una escalinata al final de la qual hi ha la porta principal. Aquesta és d’arc de mig punt flanquejada per dues pilastres als dos costats sostingudes per plints damunt de les quals s’alça un entaulament amb entrants i sortints. Entre les pilastres hi ha dues fornícules amb dues imatges. Per damunt d’aquest primer cos, s’aixeca un altre, molt més petit, amb una fornícula central de grans dimensions, amb la figura del Sant, i un escut coronant l’estructura arquitectònica que emmarca tot aquest registre. A l’escut es pot veure una fortificació a l’interior d’una orla ovalada, envoltada de motllures sinuoses. AL costa de la porta hi ha una imatge de mida natural de Sant Pere Màrtir Sans. A la meitat superior de l’església hi han els contraforts, als extrems dels quals sobresurten algunes gàrgoles. L’església en un dels extrems es corona amb un campanar  d’espadanya de nos nivells i tres obertures. Tota la construcció es cobreix amb teula àrab a excepció de l’absis que és de lloses planes. A l’interior cal destacar també la imatge mural del Beat Pere Sans del segle XX, obra de Nicolau  Ortiz i Àngel Martí i el mural del cor pintat també per Àngel Martí.

Notes històriques:

L’any 1148, Ramon Berenguer IV es va reservar l’església d’Ascó per construir i mantenir la seva capella comtal a la Catedral de Tortosa. Quan va morir el 1163 l’església d’Ascó passà a dependre de la seu tortosina. A principis del segle XVII encara conservava la seva planta octogonal. Després de l’expulsió dels moriscos la vila es va repoblar de cristians i el 1703 es va haver d’ampliar l’església des de la clau de volta del presbiteri. L’any 1668 va haver una petita disputa per una cadira del presbiteri, on es volia seure el Comanador de l’orde de l’Hospital, senyor d’Ascó i de la comarca, i que no van permetre ni el Rector ni el Bisbe. Al final calgué la intervenció de 152 doctors de la Llei de Barcelona, València i Tortosa. A principis del segle XX, per tal d’incloure el lloc de naixement del Beat Pere Sans a l’interior del cor de l’església, es va comprar la casa del costat per poder-la ampliar. 

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Parròquia

Adreça: Plaça de l'Església

Telèfon: 977 405 006

Lloc web: http://www.asco.cat/categorias/index/turisme/1067/esgleacutesia

Adreça electrònica: aj.asco@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.180502], [0.567298]