Cal Garriga

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Banyeres del Penedès

Adreça: C/Major, 3-5, Saifores.

Descripció:
Masia situada al petit nucli urbà de Saifores, una població d'origen medieval situada 5 km al sud-oest de Banyeres del Penedès. La fundació de Saifores es data en el segle XII, i el seu desenvolupament urbanístic es va fer, bàsicament, al voltant dels casals de Can Garriga i de Cal Mata.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Residencial. Masia.

Estil: Obra popular. Gòtic.

Datació: Segles XV-XVII i XIX-XX

Localització: Nucli poblacional de Saifores.

Descripció:

La façana que dóna al carrer Major és la part del darrera de la casa. La principal està formada per les  antigues façanes de dues cases, les núme 3 i 5, aquesta darrera comprada per engrandir la casa. L'edifici del núm. 3 té accés per una una porta d'arc de mig punt tapiada, que correspon al celler, damunt la qual hi ha restes d'un escut. A la dreta s'observa una finestra amb marc de pedra i llinda amb dues dents. A l'esquerra hi ha una finestra nova amb reixat. El pis noble consta d'una gran finestra amb base, trencaaigües i arc rebaixat, i a cada banda té una finestra rectangular de construcció posterior. A la casa núm. 5 hem de destacar la data 1765 a la porta d'entrada i unes finestretes amb llinda dentada que presenten una creu grega en relleu. La part del davant de la casa presenta un baluard amb portalada d'arc rebaixat i els dos pisos de l'habitatge. A l'esquerra s'alça una torre amb cobertes de dues vessants i tres finestres de mig punt. Cal destacar el sostre del celler que presenta un teixit de troncs i branques d'arbre.

Notes històriques:

La casa fou propietat de Ramon Morenes, comte de l'Asalto, i de la família nobiliar de la zona "els Morenes". Durant la Guerra Civil la casa fou utilitzada, per ambdós exèrcits, com a lloc d'acampada. Finalment la casa fou comprada, l'any 1999, per una família holandesa, que hi ha actuat amb una restauració arquitectònica de l'edifici.

 

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Habitatge.

Adreça: C/Major, 3-5, Saifores.

Telèfon: 977 671350 Ajuntament.

Fax: 977 671228 Ajuntament.

Lloc web: http://www.saifores.com/cat/index.html

Adreça electrònica: aj.banyeres@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.263381], [1.549884]