Castell d'Algars

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Terra Alta

Municipi: Batea

Adreça: A les afores.

Descripció:
El castell d'Algars està situat a la dreta del riu Algars. Actualment el castell es troba ensorrat,només en resta un arc apuntant, mitja torre emmerletada molt esfondrada i alguns trossos de mur.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell.

Estil: Romànic. Gòtic.

Datació: Medieval.

Localització: A uns 13 km del poble de Batea.

Descripció:

El castell d'Algars es localitza en un petit turó que domina el llogaret d'Algars i el riu del mateix nom. Actualment del castell només es conserven alguns trams de la muralla de carreus rectangulars ben escairats, i les restes d'una construcció de planta trapezoïdal, gairebé triangular, degut que el costat de ponent és molt més curt que els altres. Al mig d'aquesta construcció s'observa un arc apuntat de pedra ben tallada amb paraments a banda i banda i un enllosat o empedrat. Pels voltants es troben disseminats gran quantitat de carreus, i per terra, encara hi ha algunes zones amb lloses de pedra originals. Al castell s'hi accedia per un camí de terra que puja del riu.

Notes històriques:

La fortalesa d'Algars apareix documentada des del 1153, a l'escrit de donació del comte de Barcelona a l'orde del Temple del castell de Miravet. Les restes conservades probablement daten del segle XIII, si bé el conjunt segurament va ser transformat en èpoques posteriors. Fins el 1975 conservà un bon fragment de torre amb merlets.

Tipus: BCIN, monument històric.

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: privada

Estat de conservació: Dolent

Bibliografia:

MIRET I SANS, J. Les cases de Templers i Hospitalers a Catalunya. Barcelona, 1910.

MASCARÓ, A. Mis memorias. Notas históricas sobre la villa de Batea. Barcelona, 1948.

GIRONÈS DESCARREGA, J. L'arquitectura àuria dels templers, Terra Alta i Ribera d'Ebre. Tarragona: Diputació de Tarragona, D.L. 2004.

FUGUET I SANS, J. Templers i Hospitalers. II Guia de les Terres de l'Ebre i dels castellas templers del Baix Maestrat. Barcelona: Rafael Dalmau Editor, 1998.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: En desús.

Observacions:

El nom de Castell de Sant Joan és posterior al de Castell d'Algars, i segurament donat pels Sanjoanistes o Hospitalers després de prendre possessió dels béns templers a partir de l'any 1307.

Adreça: A les afores.

Telèfon: 977 430 003 Ajuntament

Fax: 977 430 350 Ajuntament

Lloc web: http://www.batea.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.batea@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.092753], [0.227504]