Església de Sant Miquel

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Terra Alta

Municipi: Batea

Adreça: C/ de l'Església

Descripció:
L'església de Sant Miquel és un temple de grans proporcions del que destaca la façana principal amb arquitectura i decoració típicament barroca.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Barroc.

Datació: Segle XVIII

Localització: Nucli urbà

Descripció:

L'església de Sant Miquel és un edifici bastit en carreus, de grans proporcions (769 m2 interiors x 1276 m2 exteriors). Presenta planta de creu llatina amb creuer, cúpula i cimbori. L'interior del temple ens mostra tres naus amb columnes quadrades i tota mena de cornises, entaulaments, voltes...etc. característiques del barroc. L'altar al Santíssim està afegit, posteriorment, junt al presbiteri. Les façanes del temple, la lateral i la posterior són planes,i s'observen petites obertures. A les primeres s'aprecien els contraforts per la part superior, que després queden a l'interior. La façana principal és la més rellevant. Està dividida verticalment en tres parts per mig de mitges pilastres toscanes, cadascuna de les quals té una portalada. La major és la central, totes elles típicament barroques i sobretot la central, de capitells corintis, columnes salomòniques etc... Per sobre d'aquesta trobem un ull de bou. Un entaulament serveix de basa per a coronar la façana per mig d'un frontó triangular motllurat. Les cobertes presenten teula àrab. En aquest mateix lloc, antigament, s'alçava una església gòtica, com encara es pot veure als carreus de l'absis i de l'exterior, pel costat de l'epístola on hi havia, també, l'antic fossar. S'observen marques dels picapedrers constantment. El campanar està al costat de l'evangeli, i és de planta quadrada fins al nivell de la façana on es transforma en octogonal amb obertures allargades i balustrada superior.

Destacar les restes de carreus amb dibuixos goticitzants provinents de l'anterior església es troben a cases veïnes, reutilitzats al murs. És impressionant la gran imatge de Sant Miquel que trobem a la façana. en tancar-se el frontó. A una casa del carrer Major, núm. 36, hi ha encastades a la paret dues pedres -amb la Verge i Jesús a una d'elles i una figura i dibuixos a l'altra- sembla ser que procedeixen del temple gòtic.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Església.

Adreça: C/ de l'Església

Telèfon: 977 430 003 Ajuntament

Fax: 977 430 350 Ajuntament

Lloc web: http://www.batea.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.batea@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.096057], [0.309875]