La Torre del Castellà

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Torres i muralles

Comarca: Terra Alta

Municipi: Batea

Adreça: Cantonada c/ de Ponent-c/ de la Bassella

Descripció:
La torre del Castellà és un dels edifici més singulars de Batea. Destaca la façana que dóna al carrer d'occident amb un finestral d'estil gòtic tardà i una portalada de mig punt cegada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Residencial. Habitatge.

Datació: Segle XVI

Localització: Nucli urbà

Descripció:

La torre del Castellà és una construcció tipus "torre" de planta rectangular que amb les reformes populars ha canviat gran part de la seva forma original. Actualment el conjunt format pel finestral gòtic tardà que dóna al carrer de ponent, les espitlleres, alguna altra finestra, els carreus i una portalada de mig punt amb escut per la part de darrera, ens mostren part del seu passat. Els interiors han estat molt modificats, molt forjats canviats i la façana principal ha vist obrir portes i canviar finestres així com perdre part d'ella i que després es torna a refer. Sembla ser que va ser l'habitatge d'algun castellà pertanyent a la Castellania d'Amposta, d'aquí el seu nom popular. En canvi, la versió que apunta a la torre de "Juan de Heredia", està documentada, encara que en temps posterior (més o menys el segle XVII); aquest personatge va tenir plets amb els santjoanistes per la possessió d'aquesta torre. No sembla ser anterior al segle XIV. La petita façana que dóna al carrer de ponent és la més interessant, amb el finestral del gòtic tardà i una portalada de mig punt cegada, sobre la que hi havia una gran llosa amb un escut format per diferents castells, avui a altre lloc.

Notes històriques:

Mascaró ens parla sobre la torre: "La Torre del Castellá, es por su parte la que más transformaciones ha sufrido. Su primitiva finalidad de defensa échase de ver en sus muros de construcción robusta y rajados con aspilleras de su cara sur. No está desprovista de toda buena lógica la tradición conservada de haber sido edificada por algún gran castellán para residencia suya accidental o temporal, las veces que visitaba este feudo suyo. De ser esto cierto, no sería anterior a la fecha de 1317, cuando pasó Batea a ser dominio de los Frailes Hospitalarios Sanjuanistas. Hoy, después de muchas reformas en su interior, y restauradas en parte sus paredes externas, ha pasado a ser habitación particular de varias familias. En 1781, consta con certeza que fué almacén o depósito de diezmos". Segons la tradició, es pot pensar que aquest edifici, força malmès, podria ser residència del superior dels hospitalers. Batea va patir, de la mateixa manera que altres poblacions veïnes, "molts desordres y excesos militars" durant la guerra dels Segadors o de Separació. Va estar entre dos partits contendents i la saquejaren les forces del marquès d'Hinojosa. Tant Batea com Pinyeres són documentats dins la Castellania s'Amposta el segle XVII.

Tipus: BCIN, monument històric.

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

MASCARÓ, A. Mis memorias. Notas históricas sobre la villa de Batea. Barcelona, 1948.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: Cantonada c/ de Ponent-c/ de la Bassella

Telèfon: 977 430 003 Ajuntament

Fax: 977 430 350 Ajuntament

Lloc web: http://www.batea.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.batea@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.095017], [0.308326]