Casa de la Mina

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Priorat

Municipi: Bellmunt del Priorat

Adreça: Ctra. de la Mina s/n

Descripció:
Aquest edifici, amb decoració modernista, de planta quadrangular i planta baixa i dos pisos, es va construir el 1905 per l'empresa explotadora de la mina "Folch y Albiñana". L'any 1917 es va convertir en la seu de "Minas del Priorat, S. A." y el 1972 va quedar abandonada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge.

Estil: Modernisme

Datació: 1905

Localització: Al sud del poble de Bellmunt, a pocs metres de la mina Eugènia.

Descripció:

Per la seva forma prismàtica i funcional és probable que la casa es degui més aviat a un enginyer que a un arquitecte. Es tracta de la construcció destinada a les oficines i habitatge dels directors de l'empresa Folch i Albinyana, precedent de Minas del Priorato s.a., que explotava els jaciments de plom des del segle XIX. L'edifici a quatre vents, de planta quadrada i tres pisos, forma part del conjunt industrial minero-metal·lúrgic de la mina Eugènia, que va tancar el 1972. Una galeria porticada d'arcs rebaixats sostinguts sobre columnes geminades de ferro l'encinta perimetralment i sosté una terrassa al primer pis que en els laterals de la façana principal es cobreix formant dues tribunes. El parament de tot l'edifici -tret del tester- simula la fàbrica de carreus a base de còdols. L'única part purament modernista és el capcer, que destaca sobre la barana perimetral del terrat superior, i que conté un blasó amb la llegenda F y A, 1905 esculpida en pedra entre motius vegetals. Antigament aquest edifici es trobava rodejat de bells jardins.

Notes històriques:

L'empresa explotadora de la mina "Folch y Albiñana" feu construir l'any 1905 aquest edifici. A partir de l'any 1917 va ser la seu local de "Minas del Priorato, S.A.". A partir del 1972, quan s'abandonà l'explotació de la mina l'edifici restà inhabitat patint diverses espoliacions i actes vandàlics.

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Consell Comarcal

Data disposició: 27/06/2002

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: En desús. Pendent de rehabilitació.

Observacions:

També anomenat 'Edifici de l'administrador de "Minas del Priorato S.A."'.

Adreça: Ctra. de la Mina s/n

Telèfon: 977 83 05 78 i 626 384 706

Fax: 977 830 028 Ajuntament

Lloc web: www.minesbellmunt.cat

Adreça electrònica: info@minesbellmunt.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.162576], [0.762019]