Mina Eugènia

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Altres monuments d'arquitectura industrial

Comarca: Priorat

Municipi: Bellmunt del Priorat

Adreça: Carretera de la Mina s/n

Descripció:
Mina i restes dels edificis que hi donaven servei, actualment conservats com a "Museu de les Mines de Bellmunt de Priorat'.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Mines.

Estil: Obra popular

Datació: Segle XX

Localització: A pocs metres al sud del poble de Bellmunt del Priorat.

Descripció:

La Mina Eugènia va ser l'explotació minera més important de la comarca, tant per les seves dimensions, que arribaven fins als 14 quilòmetres de galeries, 20 plantes i fins a 620 metres de profunditat  com pel seu rendiment extractiu. Al seu voltant es va construir entre finals del segle XIX i inicis del XX tot un complex minero-metal·lúrgic que servia per processar el mineral extret, la galena, i se n'obtenia el plom i s'exportava en lingots.

El seu sistema d'explotació era el més generalitzat, amb la creació de galeries subterrànies unides per pous verticals. A la visita guiada actual es poden veure uns 700 metres de galeries d'un dels sistemes més antics d'explotació.

Al costat de la boca de la mina es troba el conjunt industrial destinat al tractament del mineral, amb elements com el castellet d'extracció, la sala de màquines, el rentador, la foneria i les xemeneies de conducció dels fums, els tallers, etc... Dins d'aquestes dependències és on es troba el Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat.

Notes històriques:

L'inici de l'explotació de les mines es podria remuntar a l'època prehistòrica, com documenten algunes troballes al proper poblat de Puig Roig de Roget i en d'altres jaciments. També hi ha notícies de la troballa durant es treballs d'ampliació de les mines de material romà com llànties malgrat que mai s'ha pogut concretar el lloc exacte ni el material trobat. L'inici de l'explotació moderna es realitzà a partir de finals del segle XIX i continuà fins a la dècada dels 70 del segle XX.

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Consell Comarcal

Data disposició: 27/06/2002

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Museu

Adreça: Carretera de la Mina s/n

Telèfon: 626 38 47 06

Fax: 977 83 00 28

Lloc web: http://www.minesbellmunt.cat/

Adreça electrònica: info@minesbellmunt.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.161570], [0.762649]