Església parroquial de Santa Maria

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Bellvei

Adreça: Plaça de l'Església

Descripció:
Església parroquial de Bellvei, construïda en el segle XVII amb la promoció de la baronesa d'Aguilar. Fins aleshores el poble de Bellvei era mancat d'església pròpia, i el culte s'oficiava a la capella del castell.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Església

Estil: Obra popular

Datació: Segle XVII

Localització: Dins del nucli històric de Bellvei

Descripció:

La façana és arrebossada i pintada de color rosat. Presenta un portal amb llinda emmarcat per carreus irregulars i tancat per una porta revestida de llauna, precedida d'una llarga escalinata. A sobre hi ha una petita finestra quadrada amb marc de carreus regulars i reixat. Destaca l'espadanya de dos cossos que conté dues campanes. L'interior és d'una sola nau amb volta de canó i tres capelles laterals per banda. Al costat esquerre del creuer hi ha una nau de construcció moderna. Tot l'interior és decorat per pintures murals. L'altar major és una còpia de l'altar original de tipus renaixentista que hi havia abans de la Guerra Civil. Al seu interior hi ha la talla de la Immaculada, dels segle XX.

Notes històriques:

En el 1556 el poble de Bellvei encara no tenia església, i la missa era oficiada per un vicari de la Gornal els dies de festa a la capella del castell. En el 1620 la baronia de Castellet, Bellvei i les quadres de la Muga passaren a mans de la baronessa Maria d'Aguilar. Gràcies a aquesta es va construr l'església de Bellvei, fent-la sufragània de la de la Gornal el 1804, amb vicari propi i drets i arxiu de parròquia. En el 1871 s'erigí com a parròquia independent, dependent de l'arxiprestat del Vendrell. Les campanes de l'espadanya daten de 1738.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Església.

Adreça: Plaça de l'Església

Telèfon: 977 168 185 Ajuntament

Fax: 977 168 115 Ajuntament

Lloc web: http://www.bellveidelpenedes.com/

Adreça electrònica: registre@bellvei.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.241331], [1.576802]