Ermita de la Nativitat de la Mare de Déu de Dalt o Del Calvari

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Benifallet

Adreça: C/ de l'Ermita

Descripció:
Antiga església parroquial, ara ermita, que està situada al barri del Calvari de Benifallet.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Ermita.

Estil: Romànic

Datació: Segle XIII

Localització: A l'extrem est del nucli urbà de Benifallet

Descripció:

Ermita ubicada al barri del Calvari de Benifallet, a la part alta del nucli urbà. És un edifici d'una sola nau, de planta rectangular sense absis, realitzat amb carreus de pedra de tamany regular i coberta a doble vessant. La porta principal i original del temple és feta en arc de mig punt perfectament dovellat. Damunt seu, una mica desplaçat, es troba el campanar en forma d'espadanya d'un sol ull. Una segona porta, oberta posteriorment a la construcció de l'edifici (el 1861 segons placa indicativa), es troba situada al carrer de l'Ermita. A l'interior de l'edifici, cobert amb volta apuntada, podem gaudir de la imatge de la Mare de Déu de Dalt, patrona de Benifallet situada al presbiteri. Al peus de l'església hi ha el cor cobert amb sostre de cassetons. Obertes al gruix de la paret els Pinyol tenien les seves sepultures en els segles XIII i XIV. Actualment només es distingeixen les primitives armes heràldiques de la família amb les inscripcions llatines. Es conserven pintures al fresc relacionades amb l'època de construcció de l'església. destaca el calvari on hi ha petites capelletes que representen la vida de Nostre Senyor.

A les escales d'accés hi ha, a banda i banda, les capelles del Via Crucis. Es tracta de capelles de base rectangular, que descansen sobre un pilar i a l'interior de les quals hi ha les diferents representacions dels passos del Via Crucis. Les escenes en alt relleu, que semblen fetes amb guix, estan protegides per un vidre.

Notes històriques:

Antiga església parroquial. Després de la conquesta de Tortosa per part de les forces de Ramon Berenguer IV, l'any 1148-1149, les terres van ser repartides entre els seus nobles. Un d'aquests era Berenguer Pinyol a qui va cedir el lloc de Costumà, a les proximitats de Benifallet. Cap a 1228, Bernat Pinyol, descendent de l'anterior, va ampliar el seu territori amb la compra dels llocs de Sellent o Sallent i Cardó a la vídua de Bernat Olicar Fuster. Els Pinyol van continuar sent senyors de la baronia de Cardó possiblement fins el 1417 en què passà a l'abat del monestir de Benifassar. La baronia de Costumà va passar a la jurisdicció de la ciutat de Tortosa cap a l'any 1491 per ordre de Ferran el Catòlic.

Totes les capelles del Via Crucis van ser reconstruïdes l'any 1960 i el calvari en general i les capelletes, en particular, denoten un bon estat de conservació i molt de zel per part de la població.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 09/07/2003

Publicació: DOGC 28/01/2004

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure des de l'exterior. A l'interior els dies de celebració

Ús i funció actual: Edifici religiós. Ermita

Adreça: C/ de l'Ermita

Telèfon: 977 462 005

Fax: 977 462 289

Lloc web: http://www.benifallet.org

Adreça electrònica: info@benifallet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.972994], [0.518031]