Estació de tren de Benifallet

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Estacions de ferrocarrils

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Benifallet

Adreça: Carretera C-12, quilòmetre 39

Descripció:
Antiga estació de ferrocarril d'una línia actualment abandonada (la via verda) que ha estat rehabilitada com a allotjament rural.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici civil. Estació de ferrocarril

Estil: Obra popular

Datació: Segle XX (1940-1973)

Localització: A la riba dreta de l'Ebre, prop de la vall

Descripció:

L'estació de ferrocarril de Benifallet, actualment en desús, està formada per tota una sèrie de dependències necessàries per al desenvolupament de les funcions a les que estava destinada: petites edificacions pels guardaagulles; magatzems pel material de llums, maquinària, etc.; oficines i taquilla; i la casa dels homes de l'estació. L'estructura de les edificacions és molt simple i sòbria, com totes les estacions del país.

Notes històriques:

Segons recull Pau Vila en la plana 62 del volum CXVI del seu resum de Geografia de Catalunya (1934): "Hom treballa, encara que amb moltes intermitències, en el ferrocarril de Sant Carles de la Ràpita a Val de Zafán (Aragó) que en part segueix les vores de l'Ebre". Les obres van finalitzar l'any 1940 i va estar en ús fins el 19 de setembre de 1973.

Entre les causes de l'abandonament de la línia (L-48) hi ha el fet que les estacions es trobessin molt allunyades de les poblacions corresponents i que la densitat de tràfic de mercaderies no era gaire elevada.

També cal fer esment d'altres impediments: Dos tancaments de la línea, trams inacabats, la gran Batalla de l'Ebre i finalment, l'esfondrament del Tunel 28, van fer tancar la via i de retruc l'estació.

Es va considerar una línia no rentable i s'abandonà. La seva entrada en funcionament es va fer per parts, com ens diu Pere Blasi, op. cit., plana 710: "El ferrocarril de Val de Zafán a St. Carles ja presta servei fins a Tortosa, i les obres del darrer tram prossegueixen amb activitat". Encara es conserva en bon estat el camí asfaltat de porta a l'estació des d'on deixa la barcassa.

Actualment ha estat restaurada i dispoda de: alberg, pensió, bar-restaurant i punt de trobada.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 09/07/2003

Publicació: DOGC 28/01/2004

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Obert al públic

Ús i funció actual: Allotjament rural

Adreça: Carretera C-12, quilòmetre 39

Telèfon: 652 940 703

Lloc web: http://www.estaciodebenifallet.com

Adreça electrònica: info@estaciodebenifallet.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.969235], [0.496340]