Casal dels Salbà

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Bisbal del Penedès, La

Adreça: Plaça Major.

Descripció:
Casal residencial dels barons de la Bisbal, els Salbà, que també és conegut com el Castell de la Bisbal. Documentat des del segle XIV. Al segle XVIII queda abandonat, tot i que es mantingué en peus fins el segle XIX. Ha estat restaurat i adequat recentment per l'Ajuntament com el Centre Municipal de Cultura.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Residencial. Casal.

Estil: Gòtic.

Datació: Segle XIII a XV.

Localització: Nucli urbà.

Descripció:

El casal dels Salbà, que van ser barons de la Bisbal entre, va quedar abandonat en el segle XVIII, tot i que a finals del segle XIX encara es conservava dempeus. Després el seu lloc i part de les seves restes foren aprofitats per bastir nous habitatges, fins que l’ajuntament el va comprar per a la seva rehabilitació, a finals del segle XX. Entre els elements conservats destaquen dos finestrals de tradició gòtica, i a l'interior alguns elements arquitectònics com ara finestres, festejadors, l’escut dels Salbà, el pou, una estança amb arcs de mig punt on ara hi ha l’auditori.

Notes històriques:

Castell termenat que ja està documentat el 1301. L'existència de la família en el castell de la Bisbal és ja clarament documentada el 1330 quan Guillem Salbà, castlà i senyor de la Bisbal, realitzà el seu testament. Els Salbà procedeixen del lloc de l'Albà, avui despoblat, del terme d'Aiguamúrcia, a la comarca de l'Alt Camp, i a partir del segle XV s'anomenen Barons de la Bisbal. Durant la guerra contra Joan II, Bernat Salbà es posà al servei del rei Joan. La seva fidelitat li valgué prerrogatives quasi il·limitades al castell i al terme de la Bisbal. Al segle XVII, per entroncaments familiars, la senyoria passà als Vilallonga. Al segle XVIII es produeix la decadència d'aquesta família i el castell és abandonat.

Tipus: BCIN, monument històric.

Disposició: Decret.

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Centre Municipal de Cultura.

Adreça: Plaça Major.

Telèfon: 977 688 476 Ajuntament.

Fax: 977 688 697 Ajuntament.

Lloc web: http://www.bisbalpenedes.com

Adreça electrònica: info@bisbalpenedes.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.281389], [1.486954]