Ermita de Santa Cristina

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Bisbal del Penedès, La

Adreça: Urbanització Pineda de Santa Cristina.

Descripció:
L'ermita actual fou construïda l'any 1804 aprofitant parcialment la primigènia ermita de Santa Cristina, d'estil romànic, i situada vora l'antic camí reial, que unia Barcelona i l'Aragó. Es troba sobre un promontori que domina visualment la Bisbal.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita.

Estil: Obra popular.

Datació: 1804

Localització: Situat a la serralada de la Rubiola, a l'extrem occidental del terme, en una zona rural a 4 km del nucli urbà.

Descripció:

L'ermita de Santa Cristina té el seu origen en un edifici romànic del segle XII. A inicis del segle XIX, segons diu la inscripció de la portalada, “Fet l’any 1804”, es va construir l’edifici visible actualment. De l’antiga construcció es conservà un petit absis, les parets que sostenien la volta de canó, dues espitlleres i una taula de pedra d'una sola peça que avui encara es conserva com altar.

Per a la nova construcció es dividí l'antiga ermita amb un trespol a uns 2,5 m d'alçada. Els baixos s'adheriren a la nova construcció i el pis de dalt fou destinat per l'ús de l'ermità. Des de l’exterior destaca, en la teulada a doble vessant, una espadanya amb la campana. A l’interior trobem una nau única amb coberta de volta reforçada per arcs ogivals.

 

Notes històriques:

Els documents més antics daten del 1348, quan Berenguer Bages de Vilarodona disposà unes almoines per l'ermita de Santa Cristina. Una visita pastoral de 1508 parla de la imatge de Santa Cristina, desapareguda avui a causa dels fets de 1936. Al 1739 trobem un document en el qual la Bisbal demana ajut per a l'ermita. Gràcies a això, el 1804 s'acaba la nova capella. Amb la Guerra Civil quedà molt malmesa, però es va reconstruir amb l'esforç del mossèn bisbalenc J. Bundí. Santa Cristina tradicionalment ha gaudit de molta devoció al lloc.

 

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Culte. Ermita.

Adreça: Urbanització Pineda de Santa Cristina.

Telèfon: 977 688 476 Ajuntament.

Fax: 977 688 697 Ajuntament.

Lloc web: http://www.bisbalpenedes.com

Adreça electrònica: info@bisbalpenedes.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.271734], [1.440261]