Església de Santa Maria

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Municipi: Bisbal del Penedès, La

Adreça: C/ Major.

Descripció:
L'església parroquial de Santa Maria, ubicada en el centre de la vila, és un edifici construït en estil neogòtic sobre les restes de l'antiga església. Destaca pel seu gran campanar. S'hi realitzen festivals de música antiga i clàssica.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Historicisme. Neogòtic.

Datació: Segle XIX.

Localització: Nucli històric.

Descripció:

L'església de Santa Maria és una construcció moderna, neogòtica, amb una nau central i dues laterals, visibles des de l'exterior. El campanar que, juntament amb el cos més gran de la façana, correspon a la nau central, és una torre vuitavada, formada per quatre cossos separats entre ells per uns pinacles, una cornisa i una cornisa amb barana respectivament. La façana de l'església està precedida per un atri, que també cobreix l'entrada a l’antic centre catequístic, al costat esquerre.

A l'interior destaquen els grans arcs d'ogiva de la nau central, decorada amb columnes i que està separada de les naus laterals per arcs de mig punt. Als peus de l'església hi trobem un gran arc escarser sobre el qual hi ha el cor.

 

Notes històriques:

El temple va ser edificat sobre un altre de més antic, consagrat en data incerta, que en tot cas havia de ser anterior a l'any 1279, any corresponent a la tributació de la dècima papal. El 1303 hi ha documents referents a una visita pastoral a l'església de Santa Maria. El 1379, per una altra visita pastoral, sabem que l'església estava parcialment arruïnada.

Entre els elements originals de l’església tenim un retaule col·locat a l’altar major l’any 1484, actualment desconegut. També es tenen referències d’una Mare de Deu de la Llet, citada a la Gran Geografia Comarcal de Catalunya, ni de les tombes dels Salbà, esmentades per l’historiador local J. Solé i Caralt.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Religiós. Església.

Adreça: C/ Major.

Telèfon: 977 688 476 Ajuntament.

Fax: 977 688 697 Ajuntament.

Lloc web: http://www.bisbalpenedes.com

Adreça electrònica: info@bisbalpenedes.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.281046], [1.487795]