Cooperativa Agrícola, "Sindicat dels Pobres"

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Cooperatives agrícoles

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Blancafort

Adreça: Plaça del sindicat,1 (Domicili instal.lacions)

Descripció:
L'edifici del celler consta de tres naus rectangulars. Dues d'elles, les més antigues, de teulades a dues aigües. A la façana destaquen les obertures superiors i les portes d'entrada al celler i al magatzem.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Celler.

Estil: Obra popular.

Datació: 1911-1929

Localització: Nucli urbà.

Descripció:

La planta de l’edifici presenta tres naus de planta rectangular, col·locada de costat, amb murs de maçoneria, cobertes a dues vessants amb encavallades de fusta. Té l’estructura típica de les cooperatives rurals, amb dos grans portes d’entrada i finestres a la zona més elevada. La primera nau, a l'esquerra, tenia quatre cups soterranis i vuit tines de fusta, i un espai destinats a moll de recepció de verema i sala de premses, les quals en els primers anys eren de barra. La segona nau construïda poc temps després contenia sis cups sis tines també de fusta.  L’any 1958 s’amplià amb una tercera nau.

Notes històriques:

La “Societat de Treballadors Agrícoles de Blancafort”es constituí l'any 1896; l'any 1904 redactà un nous estatuts i esdevingué “Societat Cooperativa de Blancafort”. Tenia la seu social a cal Carlet del raval de Rosselló. L'any 1911 adquirí un terreny del costat per a construir-hi el celler del raval del Rosselló. Bastiren la primera nau el mateix any. Amb l' increment del nombre de socis, dos anys més tard l'ampliaven amb una altre nau. Finalment l'any 1958 s'amplià el conjunt amb una tercera nau. El celler de la Societat de Blancafort fou un dels tres primers cellers de la conca i pertany al grup dels anomenats “Sindicats dels pobres” en contraposició als “sindicats dels rics” que convisqueren en molt pobles de la conca fins l'any 1939.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Celler cooperatiu-embotellador. Domicili instal·lacions.

Adreça: Plaça del sindicat,1 (Domicili instal.lacions)

Telèfon: 977 89 20 02 / 977 89 21 15

Fax: 977 89 20 02

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=1358

Adreça electrònica: blancaflor@coopblancafort.e.telefonica.net

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.437032], [1.161237]