Església de Santa Magdalena

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Blancafort

Adreça: Plaça Mossèn Gaietà.

Descripció:
És una església de nau única, dividida en quatre trams, amb capelles laterals, entre els contraforts, i capçalera rectangular. A la façana, de pedra picada, trobem una gran portalada, i al capdamunt, destaca la fornícula amb la imatge de Santa Magdalena. El campanar vuitavat s'aixeca a la dreta de la façana.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Barroc.

Datació: Segle XVIII.

Localització: Nucli urbà.

Descripció:

La façana de l’església centra la importància sobre la portalada. Ens trobem amb un retaule arquitectònic amb dobles columnes exemptes sobre un important basament i un àtic precedit per una cornisa amb volutes, centrat per una fornícula amb la imatge de Santa Magdalena.

La planta és rectangular d'una nau amb capelles laterals entre contraforts (35 m. de llarg per 11 d'ample la nau i 17 les capelles). Adossades als contraforts pilastres i contrapilastres d’ordre corinti aguanten la volta de canó amb llunetes. L'estructura respon, a forma més tradicional del gòtic català degut sobretot a l'esveltesa i amplària de la nau. Les capelles laterals són poc fondes i són molt baixes. Al peu de la nau, ocupant el primer tram, el cor elevat sobre una volta rebaixada, el campanar i el baptisteri. El frontispici i tot ell de pedra picada, composant amb el campanar, és d'un disseny clàssic: dos parells de pilastres formant dos pisos suporten un frontó triangular de tota l'amplada de la nau. Centrant la composició la porta de punt rodó és flanquejada per dos parells de columnes estriades i amb pedestals i frontó curvilini trencat. El campanar, tot de pedra, s’enlaira adossat a l'angle dret formant torre vuitavada amb vuit finestrals. Al primer tram de la nau, començant pels peus, hi ha un cor elevat sobre una volta rebaixada. Al costat dret de la porta d'entrada hi ha el campanar i, al costat esquerra hi ha el baptisteri. Al costat esquerra del presbiteri (epístola) s'eixampla l'església i trobem la sagristia nova i a l'altar del Sagrat Cor.

Notes històriques:

De la primitiva església romànica, situada davant l'actual, se'n té notícia el 1279-80. Al final del s. XV la parròquia era de col·lació del plebà de Montblanc. L'adscriví, en instituir la plebania de Montblanc el 1299, l'arquebisbe Roderic Tello, per tal de dotar la dignitat montblanquina d'un coixí jurídic i econòmic que li conferís autoritat i prestigi. Lluís Gili, ardiaca de la seu de Tarragona, a instàncies del seu cosí, el mercader blancafortí Llorenç Girona, consultà a Roma la possibilitat que el capellà de Blancafort pogués quedar-se la meitat de la primícia que percebia el plebà. Les gestions degueren fructificar i l'arquebisbe Joan Terès Borrull (1587-1603) decretà que el rector i el plebà compartissin la primícia. A mitjan s. XVII els jurats de Blancafort contractaren els serveis de l'escultor de Piera Pere March perquè els fes un retaule per a l'altar major i així mateix fou encarregada la construcció d'una capella dedicada a la Mare de Déu del Roser al mestre d'obres solsoní Vicenç Rossés pel preu de 90 lliures. El 27 de juny de 1684 es fundà el benefici del Rosari, dotat amb una finca als Gorchs. El 1720 es fundà un segon benefici dedicat a Sant Joan Baptista. La contracta per construir el temple fou signada el 3 de juny de 1793. Fou pactada entre la vila i els mestres de cases Pere Joan Abelló d'Almoster i Aleix Thomàs de l'Espluga de Francolí. Per finançar-la fou imposat 1/20 de les collites a tot el poble però una part important fou costejada pel cavaller Josep Anton Minguella. El 1804 el canonge de la catedral de Lleida, Dr. Manuel de Villar, autentificà la relíquia del beat Jeroni Emilià, que es venerava en un reliquiari de fusta daurada juntament amb les de sant Vicenç, santa Rufina i sant Ignasi de Loiola. El 1811 fou cremada per les tropes franceses del general Suchet.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Culte. Parròquia.

Observacions:

L'any 1980 va començar la restauració de la teulada gran i del campanar, malmès per un llamp, essent rector Mn. Josep M. Serra. L'any 1984 s'arreglaren algunes capelles i les sagristies i també es pintà i s'arreglà tot l'enllumenat de l'església gràcies a subvencions de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat.

Adreça: Plaça Mossèn Gaietà.

Telèfon: 977 892 015 Ajuntament.

Fax: 977 892 353 Ajuntament.

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=1361

Adreça electrònica: aj.blancafort@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.438412], [1.158700]