Centre històric de Botarell

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Baix Camp

Municipi: Botarell

Adreça: Carrer d'Amunt

Descripció:
Conjunt històric de Botarell format per les restes en runes del Castell i els habitatges que es disposaven a banda i banda.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Casc Antic

Estil: Obra popular

Datació: Medieval - Segle XX

Localització: Nucli històric Botarell

Descripció:

El poble es va formar a una banda del castell, del qual només queden ruïnes, seguint els carrers d'Amunt i Avall, paral·lels entre si. El nucli està format principalment per cases entre mitgeres de planta baixa i un o dos pisos i teulada a doble vessant. Actualment es pot veure encara la part inferior del clos del castell, amb les parets inclinades a manera de contraforts.

Notes històriques:

L'origen de Botarell possiblement va ser una alqueria musulmana. La primera carta de població data del 1184 quan l'arquebisbe de Tarragona, Berenguer de Vilademuls, donà a Berenguer de la Bisbal i la seva muller el lloc de Botarell amb l'obligació que el poblessin i el tinguessin en feu de l'Església de Tarragona, reservant-se els delmes i les primícies. El senyoriu de l'arquebisbe era compartit amb el rei, la qual cosa va generar diversos conflictes. A finals del segle XVI, la senyoria de Botarell pertanyia a la família Montargull i, després de la Guerra dels Segadors, passà als marquesos de Tamarit fins a la fi de les senyories. La població formà part de la Comuna del Camp de Tarragona, gairebé des de la seva creació. Participà, com tots els pobles del Camp, en la Guerra dels Segadors i en la de Successió. Durant el segle XVIII hi ha un redreçament econòmic i demogràfic que perdurà fins ben entrat el segle XIX, malgrat la inestabilitat política i social que sacsejà el país, i de la qual Botarell no se'n pogué pas sostreure, fins al punt que alguns veïns hi perderen la vida i l'Ajuntament i la presó foren cremats pels carlins l'any 1836.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 24/04/2008

Publicació: DOGC 03/07/2008

Titularitat: publica

Estat de conservació: Mitjà (Castell en runes)

Bibliografia:

ROCA, J., Llibre de Botarell, Botarell, 1984.

MARISTANY, C., Guia de Botarell, Diputació de Tarragona, Tarragona, 1981.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Espais de comunicació

Adreça: Carrer d'Amunt

Telèfon: 977 82 61 30 (Ajuntament)

Fax: 977 82 66 27 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.botarell.altanet.org/

Adreça electrònica: ajuntament@botarell.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.136349], [0.989229]