Mas d'en Giol

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Baix Camp

Municipi: Botarell

Adreça: Partida d'en Giol

Descripció:
Mas format per un conjunt format per l'habitatge dels propietaris, la casa dels masovers i l'església.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Obra popular

Datació: S. XVI

Localització: Afores del municipi, partida del Pla del Mas d'en Giol, s'accedeix per una via local asfaltada de connexió entre la N-420 i el nucli de Botarell

Descripció:

El conjunt del mas el formen tres edificis: l’habitatge dels propietaris, la casa dels masovers i l’antiga església. La casa principal és una obra rectangular amb una possible torre a l'angle. La porta té un arc de mig punt. L’edifici principal es composa de planta baixa, pis i golfes, amb construcció de pedra. Al lateral s’observen altres materials propis de les successives remodelacions. Hi va haver una capella, actualment desafectada. A uns 150 m de l’esmentat conjunt –i prop de la porta d’accés-hi ha una construcció nova, habitada de manera discontínua.

 

 

Notes històriques:

Es tracta, segons la tradició popular, d’un mas molt antic construït “en temps dels moros”. La primera documentació és del segle XVI, aprofitant probablement una torre medieval anterior. Sembla que l’Església fou bastida el segle XIX, així com la masoveria. A les reixes figura la data de 1896. L’església estava sota l’advocació de la Verge dels Dolors i a principis del XX tenia capellà propi. L’any 1936 l’altar i el retaule foren cremats, però se’n salvaren les imatges que el masover amagà enterrant-les dins del mateix mas, així com el sagrari i una creu. Fa pocs anys l’església del Mas d’en Giol fou convertida en magatzem, i es retiraren tots els objectes de culte i la creu que hi havia a la part superior de la façana. La campana encara es conserva.

 

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 24/04/2008

Publicació: DOGC 03/07/2008

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

- Catàleg de Masies. Pla General d'Ordenació Urbanística Municipal, Ajuntament de Botarell, Botarell, 2005.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Agrari

Adreça: Partida d'en Giol

Telèfon: 977 82 61 30 (Ajuntament)

Fax: 977 82 66 27 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.botarell.altanet.org/

Adreça electrònica: ajuntament@botarell.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.159515], [1.015198]