Mas d'en Perdiu

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Baix Camp

Municipi: Botarell

Adreça: Partida del Mas d'en Perdiu

Descripció:
Mas del segle XVIII, però que destaca per la seva reforma modernista, del 1910, obra de l'arquitecte Joan Rubió Bellver.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Obra popular. Modernisme

Datació: S. XVIII i 1910

Localització: Afores del municipi, al costat de la Riera de les Voltes, s'accedeix des de la carretera d'Alcolea, a la vora del camí que des del Mas d'en Duran va a les Voltes

Descripció:

Les reformes de l'any 1910 al setcentista Mas d'en Perdiu van ser el primer encàrrec de l'industrial farmacèutic Antoni Serra Pàmies a l'arquitecte Joan Rubió, deixeble de Gaudí. El mas pertanyia a l'esposa de Serra, Maria Soler. La relació professional entre Serra i Rubió va ser molt fructífera; eren cunyats de cunyats i ideològicament tots dos militants catalanistes. El mas es va conservar impecable a mans de les famílies nebodes dels Serra-Soler fins a principis del segle XXI, quan va ser adquirit per una empresa agrícola italiana que poc després va fer fallida. Abandonat i vandalitzat, de l'obra de Rubió només resten l'escalfapanxes del menjador i la seva espectacular xemeneia de fàbrica de maó en girades que a la façana posterior enllaça amb el balcó amb una columna. L'alta fumera es corona amb dos pisos de gelosia amb un davantal de cupulins que imiten fongs, recoberts de trencadís, i una petita coberta conoïdal resseguida per merlets triangulars. L’edifici, en pedra recoberta d’argamassa, es caracteritza per una estructuració horitzontal o longitudinal, amb planta baixa i pis en bona part del conjunt i un cos central, corresponent a l'entrada principal, amb planta baixa, pis i golfes.

 

Notes històriques:

La construcció primitiva del mas va ésser feta al segle XVIII. Va ser reformat l'any 1910 amb un projecte de l'arquitecte Rubió, deixeble d'Antoni Gaudí, gràcies a la seva relació amb la família Serra.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 24/04/2008

Publicació: DOGC 03/07/2008

Titularitat: privada

Estat de conservació: Pèsim

Bibliografia:

Catàleg de Masies. Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, Ajuntament de Botarell, Botarell, 2005.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Agrari

Observacions:

En estat d'abandonament.

Adreça: Partida del Mas d'en Perdiu

Telèfon: 977 82 61 30 (Ajuntament)

Fax: 977 82 66 27 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.botarell.altanet.org/

Adreça electrònica: ajuntament@botarell.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.160469], [0.996796]