Abric del Barranc de Cavaloca I

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Zones arqueològiques, Prehistòric

Comarca: Priorat

Municipi: Cabacés

Adreça: Barranc de Cavaloca

Descripció:
Aquest abric forma part d'una paret de 50 m d'alçada, situada al sud-oest de la Serra de Montsant, on s'han trobat pintures rupestres de l'Edat del Bronze. La pintura localitzada representa un cercle i un traç que el creua, del denominat estil esquemàtic-abstracte.

Tipus monument: Jaciment arqueològic. Abric amb pintures rupestres

Estil: Esquemàtic-abstracte

Datació: Edat del Bronze

Localització: Se situa al sud-oest de la Serra del Montsant, al barranc de Cavaloca, en una paret de 50 m d'alçada, al marge dret del barranc.

Descripció:

En aquest abric es pot veure una figura corresponen a l'estil esquemàtic-abstracte, de color vermell-castany fosc i de traç simple. Segons P. Costa, aquest motiu representat  per un cercle i un traç que el creua és denomina "Braços en nansa" o, segons H. Breuil i Burkitt, com "phi grega".  Alguns autors han interpretat aquest motiu com una figura humana de perfil amb els braços en nansa i d'altres en veuen una possible roda de carros. El que si se sap amb seguretat és que aquest tipus de motiu, moltes vegades, s'associa a la presència de dolmens. També cal destacar la presència d'una fina incisió, gravada, situada a 30 m de l'inici de la paret.

Notes històriques:

Aquestes pintures es van descobrir pels escaladors i estudiosos J. Antonio Serrano i L. Martínez.

Tipus: Bé Cultural d'Interès Nacional-Zona Arqueològica

Disposició: Ley 6/85, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español. Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. Patrimoni Mundial.

Data disposició: 25/06/1985.

Publicació: DOGC 1807 d'11/10/1993 i BOE 29/06/1985.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Difícil

Ús i funció actual: Jaciment arqueològic

Observacions:

Al 2008 la Generalitat va fer una intervenció preventiva per realitzar una documentació exhaustiva de protecció i conservació i per fornir l'expedient corresponent a la seva inscripció al registre de BCIN i a l'expedient d'ampliació ARAMPI que s'ha de presentar a la UNESCO.

Adreça: Barranc de Cavaloca

Telèfon: 977 83 91 09

Fax: 977 83 92 27

Lloc web: http://www.cabaces.altanet.org

Adreça electrònica: aj.cabares@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.230414], [0.741247]