Castell de Cabacés

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Priorat

Municipi: Cabacés

Adreça: C/Major, 29

Descripció:
A l'interior de les escoles públiques del poble es conserven algunes restes del castell medieval, del qual tenim notícies que es remunten a mitjan del segle XII.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Defensiu. Castell.

Estil: Romànic

Datació: Segle XIII

Localització: Les restes conservades es troben a l'interior de les escoles públiques del municipi, al costat del carrer Major.

Descripció:

Del castell només es conserva el mur occidental amb dues filades d'espitlleres per sobre de les quals hi ha tres obertures de petites dimensions i 8 permòdols. Aquest mur s'ha construït amb pedres irregular disposades en filades regulars lligades amb morter calç.  

Notes històriques:

Aquest castell es va construir damunt del monestir premostratenc de Santa Maria de Vallclara, bastit el 1149 probablement sobre estructures anteriors sarraïnes. Aquest monestir va tenir una vida molt efímera i el prior l'any 1158 feu donació del lloc al bisbe de Tortosa. L'any següent el comte Ramon Berenguer IV va confirmar aquesta donació i originant-se la baronia de Cabacés amb els termes de Margalef, La Bisbal, Vilavella Baixa, La Figuera i el Lloar. El 1185 el bisbe de Tortosa atorgà carta de poblament per els habitants de la vila i des de llavors el títol de baró de Cabacés és compartit entre els prelats tortosins i el Comte de Prades. La baronia va persistir fins el segle XIX quan es van abolir totes les senyories. Tot i això, el bisbe de Tortosa mantenia el títol que va ser finalment rebutjat pel bisbe Ricard M Carles l'any 1991 per considerar ser un honor fora de temps. Al castell hi havia una capella que feia les funcions de parròquia fins el segle XVII i que va ser enderrocada a la segona meitat del segle XIX. L'any 1887, l'estat va vendre el castell a un privat i des d'aleshores s'ha anat deteriorant o reaprofitant el seu material per a usos particulars. Finalment, el 1933 es van construir damunt seu les escoles públiques.

Tipus: BCIN, Monument històric

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: altres

Estat de conservació: Ruïna

Accés: Fàcil

Condicions de visita: A l'interior del CEIP El Castell.

Ús i funció actual: En desús

Adreça: C/Major, 29

Telèfon: 977 83 91 09

Fax: 977 83 92 27

Lloc web: http://www.cabaces.altanet.org

Adreça electrònica: aj.cabares@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.247034], [0.732670]