Centre Històric de Cabacés

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Priorat

Municipi: Cabacés

Adreça: C/ Major i voltants

Descripció:
El nucli històric de Cabacés té els seus orígens en l'època sarraïna, si bé a mitjans del segle XII fou conquerit per Ramon Berenguer IV, que al mateix temps ho cedí als premostratencs per construir-hi un monestir. Aquesta comunitat no va quedar-se gaire temps i els monjos el van cedir al bisbe de Tortosa.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Conjunt històric

Localització: Es troba a 357 m d'alçada, entre el barranc de Montsant i el Barraquet, al nord-oest de la província del Priorat.

Descripció:

El centre històric de Cabacés s'organitza bàsicament a partir de tres carrers a diferents nivell i altres transversals, tots ells pavimentats i sinuosos. A la part alta hi havia una sèquia que descendia pel carrer Major, actualment coberta. Les cases presenten fisonomies molt diverses i generalment són d'un o dos pisos i golfes, construïdes de tàpia o paredat amb carreus als angles. Entre els elements culturals conservats destaquen el perxe del carrer del mig (segle XIV-XV), perxe del carrer Major (segle XIII), plaça de Longinos Navas, on antigament s'emmagatzemaven l'oli i el blat, l'església de la Nativitat de la Mare de Déu i Ermita de Sant Joan Baptista. Al carrer Major es conserva una casa amb un escut de pedra circular amb signe d'ofici i una altra on a la seva façana es poden veure dos relleus que alguns erudits locals han relacionat amb la primera església d'època visigoda. Finalment, cal destacar també Can Homededeu, una casa del segle XVIII que presenta la porta original adovellada.

Notes històriques:

Els orígens d'aquesta vila es remunten el període sarraí quan es coneixia per Avincabacer. Posteriorment, va ser conquerida per Ramon Berenguer IV qui la va cedir l'any 1149 a una comunitat de premostratencs per a fundar un monestir. Llavors va passar a anomenar-se Vall Clara. Pocs anys després, el 1158 els monjos passaren als seus drets al bisbe de Tortosa. Finalment, el 1185 se li atorgà la carta de població. Els segles XIII i XIV són segles de prosperitat i desenvolupament urbanístic. L'any 1310 s'aproven els usos i costums i el 1378 el fogatge li atorga 50 focs. Va ser cap de la Baronia de Cabassers, des de 1515 atorgada a Lluís Mercader, bisbe de Tortosa i prior de Scala Dei. L'any 1650 quan va entrar un terça francès empestat la majoria de la població va marxar de la vila. Un any més tard la població va ser ocupada pel príncep Joan d'Àustria. El 1846 tenia 373 habitants. A l'actualitat 347.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Espais de comunicació

Observacions:

També denominat Cabassers, Cabacers, Fuentes Clares o Vallclara.

Adreça: C/ Major i voltants

Telèfon: 977 83 91 09

Fax: 977 83 92 27

Lloc web: http://www.cabaces.altanet.org

Adreça electrònica: aj.cabares@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.247175], [0.733606]