Ermita de la Mare de Déu de la Foia

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Priorat

Municipi: Cabacés

Adreça: Collet de la Foia

Descripció:
L'ermita de la Mare de Déu de la Foia és un edifici bastit en dos moments diferents. La primera fase data del segle XVI i la segona, una ampliació, és del segle XIX.

Tipus monument: Obra popular

Estil: Obra popular

Datació: Segles XVI i XIX

Localització: Es troba aproximadament a 2 km al nord-est del municipi, a 560 m d'altitud.

Descripció:

Construcció edificada en dos moments diferents. El primer edifici és la part corresponen a l'actual presbiteri. Presenta una planta rectangular coberta amb volta de canó. A la segona fase es va ampliar adossant-se una nova construcció a la ja existent. Aquesta també presenta una planta rectangular amb volta rebaixada, reforçada per un arc faixó. Les dues construccions estan fetes amb morter de pedra, però a la segona a més a més es presenta arrebossada. La façana consta d'una porta principal de mig punt adovellada, una finestra a l'esquerra, i una porta amb llinda a la dreta. A la part superior i en eix amb la porta principal hi ha un ull de bou i una altra finestra quadrangular. Finalment, el coronament és ondulat amb un campanar d'espadanya. Davant de tot, la façana presenta un porxo de dos cossos coberta a doble vessant feta amb fusta i fibrociment.   

Notes històriques:

La primera ermita fou construïda al segle XVI i estava dedicada a Sant Marc. Aquesta construcció en els seus orígens tenia un atri que va ser desmantellat per bastir la nova església. L'any 1873, amb motiu de la visita de Maria de les Neus, dona d'Alfons de Borbó, germà de Carles VII, es va canviar l'advocació de la imatge i va passar de Mare de Déu de la Foia a Mare de Déu de les Neus.    

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Titularitat: altres

Estat de conservació: Mitjà

Bibliografia:

ASENS, J.: Guia del Priorat. Tarragona: Llibreria de la Rambla, 1981.

BIETE, V.: "Toponímia de Cabacers i el seu terme". Separata de la Revista Catalana de Geografia. Vol II. Barcelona: 1983.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Ermita.

Adreça: Collet de la Foia

Telèfon: 977 83 91 09

Fax: 977 83 92 27

Lloc web: http://www.cabaces.altanet.org

Adreça electrònica: aj.cabares@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.248410], [0.724695]