Ermita de Sant Roc

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Priorat

Municipi: Cabacés

Adreça: Al racó de Sant Roc

Descripció:
Ermita de finals del segles XVI, construïda sota d'una balma i situada a 1 km al nord-est de la vila. Durant la Guerra Civil van desaparèixer l'altar i les imatges de Sant Roc i Sant Sebastià. El 16 d'agost, Sant Roc, es fa un romiatge a l'ermita amb celebració de l'Eucaristia i cantada dels goigs de Sant Roc.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita.

Estil: Gòtic. Renaixement.

Datació: 1594

Localització: Aquesta ermita es troba sota d'una balma, a 1 km al nord-est del poble, al vessant esquerra del barranc del Montsant.

Descripció:

És una construcció de planta rectangular amb absis carrat, separat de la nau mitjançant un arc triomfal. La nau està coberta amb volta de creueria i a cada costat s'obre una petita capella, una de les qual conserva una imatge. A un dels costats de l'arc triomfal es troba la sagristia i a l'altre, hi ha restes de l'ermita. La façana, feta en la seva totalitat de pedra vista de diferents mesures, està formada per una porta principal d'arc de mig punt adovellat, una finestra quadrangular a la dreta del portal, una circular damunt el portal i, per últim, una porta a l'extrem dret que dóna a la sagristia. El campanar, d'espadanya, es troba ubicat en un bloc de conglomerat proper a l'ermita.  

Notes històriques:

L'ermita es va construir l'any 1594, com indica al portal. Antigament hi havia la casa de l'ermità, un petit hort i un porxo actualment desaparegut. L'ermità va viure en aquest indret fins l'any 1872, quan es va anar a viure cap al poble. Durant la Guerra Civil van desaparèixer l'altar de fusta amb un petit retaule i les imatge de Sant Roc i Sant Sebastià. 

Tipus: BCIL.

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: BOE

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

NAVAS, D.: Descripció històrica, física i política de Cabacés. Reus: 1918.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Ermita.

Adreça: Al racó de Sant Roc

Telèfon: 977 83 91 09

Fax: 977 83 92 27

Lloc web: http://www.cabaces.altanet.org

Adreça electrònica: aj.cabares@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.253242], [0.741649]