Barraques de Pedra Seca

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Calafell

Adreça: Afores del nucli urbà.

Descripció:
Entre els elements amb interès etnològic destaquen les barraques de pedra seca, de pagès o de vinya, les quals es troben distribuïdes per tot el terme municipal. En resten, més o menys ben conservades, quaranta, i es poden visitar seguint la "ruta de les barraques de pedra seca" definida per l'Ajuntament de Calafell.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Barraques de pedra seca.

Estil: Obra popular.

Localització: Camps de conreu del municpi.

Descripció:

Les barraques es construeixen amb pedres irregulars que es falcaven amb altres pedres de mides més petites, amb reble per omplir els buits del mur, generalment unides en sec (pedra seca) i, en ocasions, amb fang. D'aquest tipus d'edificacions en destaca la tècnica constructiva de la coberta, realitzada amb el que es coneix com a falsa cúpula. Consisteix a col·locar filades de pedres, generalment planes, que van sobrevolant cap a l'interior fins a tancar-la completament. Un cop acabada la volta, es tanca amb una llosa plana, es cobreix exteriorment amb pedres petites i un bon gruix de terra convenientment piconada en la qual s'acostuma a plantar un tipus d'atzavara o el lliri blau. Aquestes plantes tenen la missió d'evitar filtracions d'aigua a l'interior de la barraca i l'erosió causada per la pluja i el vent, ja que creen una atapeïda xarxa de petites arrels que premen la capa terrosa. En alguns casos s'observa que a la terra s'hi afegia cendra, per tal d'impermeabilitzar encara més la coberta.

Notes històriques:

A la comarca de Penedès es comencen a construir barraques de pedra seca a partir del segle XVIII i, sobretot, al segle XIX, coincidint amb l'expansió del conreu de la vinya.

Titularitat: privada

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Barraques de vinya.

Observacions:

Es poden visitar en la ruta de les barraques de pedra seca de l'Ajuntament de Calafell, que reproduïm:

"Llargada de la ruta: 9.133 m
Dificultat: mitjana

Al llarg dels segles XVIII i XIX, l'augment del conreu de la vinya va suposar la roturació de nous camps de conreu. Molts dels pagesos que els conreaven eren rabassaires, és a dir, treballaven les vinyes a canvi d'un contracte de rabassa morta, consistent en la donació al propietari del terreny d'una tercera part, normalment, de la collita. El contracte durava fins que els ceps es morien. Moltes vinyes es trobaven allunyades del nucli del poble i, per això, es construïren uns aixoplucs per a sojornar-hi en èpoques en què el treball era intens i no hi havia temps de tornar al poble. Aquestes edificacions per a resguardar-se i emmagatzemar les eines del camp, a moltes zones de Catalunya, entre elles el Baix Penedès, foren les barraques de pedra seca.

La ruta comença davant del Centre Recreatiu de la urbanització Calafell Park. Des d'aquí ens dirigim en direcció a la urbanització de mas Romeu. Abans d'arribar-hi ens desviem a la dreta pel carrer Tremp, que llinda amb camps de vinyes. Seguim el carrer uns 300m i a mà esquerra agafem un camí de carro, on trobarem la primera barraca. Just passada aquesta, el camí fa un retomb i continuem avançant per ell. A mà esquerra, en una zona bastant embrossada, es conserva una cisterna excavada a la roca que servia per recollir aigua de la pluja. Continuant pel camí ens trobarem una altra barraca. El camí va a donar a un camí asfaltat que voreja el camp de golf de la Graiera. Seguim el camí asfaltat cap a la dreta i passem pel costat de dos exemplars de barraques dels més ben construïts dels que es troben al terme. Al final d'aquest camí tornem a arribar a la urbanització Calafell Park. Seguim pel carrer de Llessuí fins arribar a una placeta triangular. En aquest punt girarem a l'esquerra i prendrem el carrer de Bellavista. El seguim fins al final, on s'ajunta amb l'avinguda Central de Calafell Park i el carrer de Montpaó. En aquest punt trobem un camí que passa a tocar la tanca d'un xalet. El seguim 50m i girem a la dreta. Just davant ens trobem amb una barraca mig enrunada.

Continuem el camí en direcció a la urbanització de Valldemar. El camí transcorre enmig d'un bosquet. Quan sortim d'aquest, a mà dreta hi trobem uns camps de conreu. Si ens fixem, en aquests camps, i a tocar del bosc, en l'espai d'uns 150m hi trobem dues barraques més. Ens hi podem acostar per veure-les i després tornem al camí, el qual seguim fins arribar a la urbanització Valldemar. Just arribant a aquesta, el camí es bifurca en dos carrers, el de la Rosa a la dreta i el del Clavell a l'esquerra. A la parcel·la que hi ha just en aquesta cruïlla hi trobem una altra barraca, enganxada a un xalet modern. Seguim pel carrer de la Rosa, que baixa i gira a l'esquerra. Abans d'arribar al carrer de la Ginesta, a mà dreta, al fons de la vall hi ha una altra barraca que amb prou feines es pot entreveure entre els xalets. Quan arribem al carrer de la Ginesta, el creuem i seguim avançant pel tortuós carrer de la Rosa. Arribarem a les ruïnes de la masia de cal Perotet. L'envoltem sense deixar el carrer de la Rosa. A menys de 200m de la masia, a mà dreta hi ha uns camps d'oliveres on podrem observar dues barraques en bastant bon estat de conservació. Una d'elles es troba semisoterrada a la pendent del terreny.

Seguim avançant pel carrer de la Rosa fins al final d'aquest. A continuació seguim pel carrer de la Molina, fins arribar a la intersecció amb l'avinguda de la Marca Hispànica i el carrer de la Mare de Déu de Montserrat. No prenem cap dels dos. Continuem recta respecte al carrer del qual venim, que es transforma en un camí de terra. Després de continuar uns 150m per aquest camí, trobem a mà esquerra un corriol que baixa de forma pronunciada fins arribar de nou a l'asfalt del carrer de la Devesa de Girona de la urbanització les Brises. Just aquí es troben les restes, molt malmeses, d'una altra barraca. Si hem baixat pel corriol, refem aquest trosset de camí fins arribar al que anàvem seguint i continuem avançant per ell uns 25m. Ara trobem un camí a mà dreta. El seguim i anem a parar de nou a la urbanització Valldemar, ara al carrer de la Cerdanya. El seguim en direcció cap a l'esquerra fins al final de l'asfalt. Aquí el carrer fa un angle de gairebé 180º, però no el seguim. Continuem recte i ens endinsem al bosc per un corriol estret. Pugem i tornem a baixar. En la següent bifurcació, seguim el camí de l'esquerra tot planejant entre pins joves per arribar a un turonet esclarissat. Baixem del turó pel camí marcat, cap a migdia, i arribem a un coll on hi ha una cruïlla de quatre camins. Seguint recte arribaríem als turons de la Granja i del Pujal; cap a l'esquerra aniríem a parar a Segur i cap a la dreta, a Montpaó. Seguim a la dreta. Ens endinsem al bosc per un corriol planer. Passats uns 10 minuts, comencem a baixar fort per la banda de l'obaga. Al cap d'una estona arribem a una clariana, molt bruta i deixada, on hi ha la darrera barraca de la ruta. Seguim recte, pel mig del fondo, anomenat del Cego (o del Mig). A la nostra esquerra anem deixant parades ermes, construïdes a base de marges de pedra seca. Al fons ja s'entreveu Montpaó. Al cap d'una estona arribem a una bifurcació i seguim cap a l'esquerra fins al davant de la masia enrunada de cal Borrell. Des d'aquí seguim el camí que voreja el turó per l'esquerra fins arribar al a urbanització Calafell Park. Arribem al Centre Recreatiu on finalitza l'itinerari".

Adreça: Afores del nucli urbà.

Telèfon: 977 699 009

Fax: 977 699 155

Lloc web: http://calafell.cat/barraques-de-pedra-seca

Adreça electrònica: info@calafell.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.225888], [1.585821]